Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

■ 4.2 Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet

Arvonalentumistestaus Omaisuuseristä, joiden taloudellinen vaikutusaika on rajoittamaton, ei kirjata poistoja, vaan niille tehdään vuosittain arvonalentumistesti. Poistojen kohteena olevia omaisuuseriä tarkastellaan arvonalentumi- sen varalta aina silloin, kun tapahtumat tai olosuhteiden muutokset antavat viitteitä siitä, ettei omaisuuserien kirjanpitoarvoa vastaavaa rahamäärää mahdollisesti saada kerrytetyksi. Rahavirtaa tuottava yksikkö on segmentti tai sitä pienempi yksikkö, jolle on määritettävissä kerrytettävissä oleva rahamäärä. Kerrytettävissä oleva rahamäärä on omaisuuserän käypä arvo vähennettynä myynnistä aiheutuvilla menoilla tai sitä korkeampi käyttöarvo. Käyttöarvolla tarkoitetaan kyseisestä omaisuuserästä tai rahavirtaa tuottavasta yksiköstä saatavissa olevia arvioituja vastaisia nettorahavirtoja, jotka diskontataan nykyarvoonsa. Arvonalentumistappio kirjataan, kun omaisuuserän kirjanpitoarvo on suurempi kuin siitä kerrytettävissä oleva rahamäärä. Mikäli arvon- alentumistappio kohdistuu rahavirtaa tuottavaan yksikköön, se koh- distetaan ensin vähentämään kohdistettua liikearvoa ja tämän jälkeen

muita yksikön omaisuuseriä tasasuhteisesti. Arvonalentumistappion kirjaamisen yhteydessä poistojen kohteena olevan omaisuuserän taloudellinen vaikutusaika arvioidaan uudelleen. Muusta omaisuu- serästä kuin liikearvosta kirjattu arvonalentumistappio peruutetaan siinä tapauksessa, että on tapahtunut muutos niissä arvioissa, joita on käytetty määritettäessä omaisuuserästä kerrytettävissä olevaa raha- määrää. Arvonalentumistappiota ei kuitenkaan peruta enempää, kuin mitä omaisuuserän kirjanpitoarvo olisi ilman arvonalentumistappion kirjaamista. Liikearvosta kirjattua arvonalentumistappiota ei peruta.

Laatimisperiaatteet Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet on arvostettu hankintamenoon vähennettynä kertyneillä poistoilla ja arvonalentumistappioilla. Hankintamenoon sisällytetään menot, jotka välittömästi aiheutuvat aineellisen käyttöomaisuuserän hankinnasta. Ehdot täyttävän aineel- lisen käyttöomaisuushyödykkeen hankkimisesta, rakentamisesta tai valmistamisesta välittömästi johtuvat vieraan pääoman menot aktivoidaan osaksi omaisuuserän hankintamenoa. Mikäli käyttöomaisuushyödyke koostuu useammasta osasta, joiden taloudelliset vaikutusajat ovat eripituiset, kukin osa käsitellään erillisenä hyödykkeenä. Tällöin osan uusimiseen liittyvät menot aktivoidaan ja uusimisen yhteydessä mahdollinen jäljellä oleva kirjanpitoarvo kirjataan pois taseesta. Varaosat, varakalusto ja huoltotarvikkeet kirjataan aineellisiin käyttöomaisuushyödykkeisiin silloin, kun ne ovat aineellisten käyttö- omaisuushyödykkeiden määritelmän mukaisia. Muussa tapauksessa tällaiset hyödykkeet luokitellaan vaihto-omaisuudeksi. Merkittävät uudistus- ja parannusinvestoinnit aktivoidaan taseeseen ja poistetaan niihin liittyvän päähyödykkeen jäljellä olevana taloudelli- sena vaikutusaikana. Korjaus- ja kunnossapitomenot kirjataan kuluksi, kun ne toteutuvat. Hyödykkeistä tehdään tasapoistot arvioidun taloudellisen vaikutus- ajan kuluessa. Omistetuista maa- ja vesialueista ei tehdä poistoja.

Vuokrasopimukset Konserni on vuokrannut erilaisia maa-alueita, kiinteistöjä, laitteistoja sekä ajoneuvoja. Vuokrasopimuksista kirjataan käyttöomaisuushyö- dyke ja vastaava velka, kun vuokralle otettu omaisuuserä on konsernin käytettävissä. Maksetut vuokrat jaotellaan velkaan ja rahoituskuluun. Rahoituskulu kirjataan tulosvaikutteisesti vuokra-ajalle siten, että jäljellä olevan velkasaldon korkoprosentti on jokaisella kaudella sama. Vuokratuista käyttöomaisuushyödykkeistä tehdään tasapoistot omaisuuserän taloudellisen vaikutusajan tai vuokra-ajan kuluessa sen mukaan kumpi on niistä lyhyempi. Vuokrasopimuksista aiheutuvat varat ja velat arvostetaan aluksi nyky- arvoon perustuen. Vuokrasopimusvelat sisältävät kiinteät maksut vähennettyinä mahdollisilla saatavilla kannustimilla, määrät, jotka vuokralle ottajan odotetaan maksavan jäännösarvotakuiden perus- teella, osto-option toteutushinnan, jos on kohtuullisen varmaa, että vuokralle ottaja käyttää tämän option sekä rangaistusmaksut vuok- rasopimuksen päättämisestä, jos vuokra-ajassa on otettu huomioon, että vuokralle ottaja käyttää tämän option. Vuokrat diskontataan käyttäen vuokrasopimuksen sisäistä korkoa, jos se on määriteltävissä, tai konsernin lisälainan korkoa. Vuokratut käyttöomaisuushyödykkeet arvostetaan hankintamenoon, joka sisältää vuokrasopimusvelan alku- peräisen määrän, ennen sopimuksen alkamiskohtaa maksetut vuokrat vähennettyinä mahdollisilla saaduilla kannustimilla, alkuvaiheen välittömät menot sekä menot alkuperäiseen tilaan palauttamisesta. Osa vuokrasopimuksista sisältää jatkamis- ja päättämisoptioita, jotka valtaosin ovat vain konsernin käytettävissä, ei vuokralle antajan. Lyhytaikaisiin ja arvoltaan vähäisiä hyödykkeitä koskeviin vuokraso- pimuksiin liittyvät maksut kirjataan kuluiksi tasaerinä. Lyhytaikaisiksi katsotaan vuokrasopimukset, joiden vuokra-aika on enintään 12 kuukautta. Arvoltaan vähäiset omaisuuserät sisältävät pääasiassa ICT- ja toimistolaitteita. Keskeiset arviot ja harkinta Aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden jäännösarvoa ja taloudel- lista vaikutusaikaa koskevat arviot sekä poistomenetelmän valinta edellyttävät johdolta merkittävää harkintaa. Vuokrasopimukset Johto ottaa vuokra-aikaa määrittäessään huomioon kaikki tosiseikat ja olosuhteet, joista syntyy taloudellinen kannustin jatkamisoption käyttämiseen tai päättämisoption käyttämättä jättämiseen. Jatka- misoptiot (tai päättämisoption jälkeinen aika) otetaan huomioon vuok- ra-ajassa, vain jos vuokrasopimuksen jatkaminen (tai päättämättä jättäminen) on kohtuullisen varmaa. Mahdollisia vastaisia rahavirtoja 2,0 miljoonaa euroa ei ole sisällytetty vuokrasopimusvelkaan, koska vuokrasopimusten jatkaminen (tai päättämättä jättäminen) ei ole kohtuullisen varmaa. Arviointi tarkistetaan, jos toteutuu arvioon vaikuttava merkittävä tapahtuma tai olosuhteen muutos, joka on vuokralle ottajan määräysvallassa

Liiketoiminta ja arvonluonti

Kestävyysraportti

Taloudellinen kehitys 72

Keskeiset arviot ja harkinta

Hallituksen toimintakertomus

Vastaiset rahavirrat Rahavirtaa tuottavien yksikköjen kerrytettävissä olevat rahamäärät perustuvat käyttöarvolaskelmiin. Laskelmien keskeisimmät johdon arviot koskevat tuotteiden toimitusmäärien ja myyntihintojen kehi- tystä, keskeisten raaka-aineiden ja muiden kustannusten kehitystä sekä diskonttokorkoa ja pitkän aikavälin kasvuvauhtia.

Konsernitilinpäätös 90

Konsernin laaja tuloslaskelma

91 92

Konsernin tase

Laskelma konsernin oman pääoman muutoksista Konsernin rahavirtalaskelma Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

93 94 94 96 99

1. Laatimisperiaatteet

Arvonalennustestaus 2022 Metsä Board tekee arvonalentumistestauksen vuosittain, neljännellä vuosineljänneksellä, perustuen 30. syyskuuta tilanteeseen, tai useammin jos viitteitä mahdollisesta arvonalentumisesta havaitaan. Vuonna 2022 konsernissa ei kirjattu arvonalentumisia perustuen arvonalentumistestauksiin. Vuoden 2022 testauksissa minkään yksittäisen keskeisen oletuksen jokseenkin mahdollinen muutos ei johtaisi arvonalentumiskirjauksen tekemiseen. Konsernin merkittävimmät arvonalentumistestaukset ja keskeiset oletukset tilanteessa 30.9.2022:

2. Tuloksellisuus 3. Palkitseminen

106 116 133 135 140

4. Sijoitettu pääoma

5. Pääomarakenne ja rahoitusriskit

Arvioidut taloudelliset vaikutusajat Rakennukset ja rakennelmat Koneet ja kalusto Voimalaitosten raskaat koneet

6. Tuloverot

20–40 vuotta

7. Konsernin rakenne

Pitkän aikavälin kasvuvauhti 30.9.2022

Pitkän aikavälin kasvuvauhti 30.9.2021

8. Muut liitetiedot

20–40 vuotta

Diskonttokorko verojen jälkeen 30.9.2022

Diskonttokorko verojen jälkeen 30.9.2021

Liikearvo Milj. euroa

Brändi Milj. euroa

Muut raskaat koneet

15–20 vuotta

Rahavirtaa tuottava yksikkö

Emoyrityksen tilinpäätös 141

Kevyet koneet ja kalusto

5–15 vuotta

Kartonkiteollisuus Taivekartonki 1)

Emoyrityksen tuloslaskelma

29,1 28,3

2,5 3,0

7,21 % 7,21 % 7,21 %

5,78 % 5,78 % 5,78 %

2,0 % 2,0 % 2,0 %

2,0 % 2,0 % 2,0 %

Muut aineelliset hyödykkeet

5–20 vuotta

Laineri 1)

142 143 144

Emoyrityksen tase

Markkinasellu 1)

Emoyrityksen rahoituslaskelma Emoyrityksen tilinpäätöksen liitetiedot

Omaisuuserän jäännösarvo, taloudellinen vaikutusaika ja poistome- netelmä tarkistetaan vähintään jokaisen tilikauden lopussa ja tarvit- taessa oikaistaan kuvastamaan taloudellisen hyödyn odotuksissa tapahtuneita muutoksia. Hyödykkeiden käytöstä poistamisesta ja luovutuksista syntyvät myyntivoitot ja -tappiot kirjataan liiketoiminnan muihin tuottoihin ja kuluihin. Myyntivoitto tai -tappio määritetään myyntihinnan ja jäljellä olevan hankintamenon erotuksena. Hyödykkeiden hankintaan liittyvät julkiset avustukset esitetään taseessa hankintamenon oikaisuna, ja ne tuloutuvat pienempien poistojen muodossa.

1) Metsä Boardin osuus Metsä Fibren kerrytettävissä olevasta rahavirrasta, kirjanpitoarvosta sekä ”Osuudet osakkuus- ja yhteisyrityksissä” tase-erän sisältämästä liikearvosta (45,2 miljoonaa euroa) ja muista taloudelliselta vaikutusajaltaan rajoittamattomista aineettomista hyödykkeistä (5,6 miljoonaa euroa), allokoidaan rahavirtaa tuottaville yksiköille niiden selluostojen suhteessa.

156

Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä Tilintarkastuskertomus

Testattavien rahavirtaa tuottavien yksiköiden kerrytettävissä olevat rahavirrat perustuvat viiden vuoden ennusteisiin sekä näitä seuraaviin tasaisesti kasvaviin rahavirtoihin. Ennustekauden jälkeisten rahavirtojen keskeisten oletuksien, hintojen ja muuttuvien kustannusten, lähtöarvona on käytetty viiden vuoden ennustekauden keskimääräistä arvoa. Toimitusmäärille ja kiinteille kustannuksille on käytetty ennustekauden viidennen vuoden arvoa. Keskeiset testausoletukset ovat johdon arvioita sekä ulkoisista informaatiolähteistä saatuja ennusteita. Diskonttokorkona on käytetty oman ja vieraan pääoman painotettua keskimääräistä kustannusta (WACC). Vieraan pääoman kustannuksessa on huomioitu markkinoiden näkemys luottoriskipreemiosta.

157 161 165 166 167

Osakkeet ja osakkeenomistajat Tunnuslukujen laskentaperiaatteet

Vertailukelpoiset tunnusluvut

Verot ja tunnusluvut

Hallinnointi

108

109

Konsernitilinpäätös | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by