Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

T&K-työmme lähtökohtana ovat kierrätettävyys ja resurssitehokkuus

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

Liiketoiminta ja arvonluonti 2

Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Vuoden kohokohdat Strategia ja tavoitteet

Kiertotalouden tavoitteiden edistäminen ohjaa pakkausmateriaalien kehitystä koko pakkausalan arvoketjussa. Pakkauksille asetettavat vaatimukset lisääntyvät, ja yhteistyö koko arvoketjun toimijoiden kesken on tärkeää.

4 6 8

3D Muoto®-innovaatio korvaa muovia

10 12 16

Arvonluonti

Toimintaympäristö

Metsä Board on ollut aktiivinen toimija pakkausarvoketjun kattavassa 4evergreen-allianssissa sen alusta alkaen. 4evergreenin tavoitteena on saada kaikista kuitupohjaisista pakkauksista kierrätettäviä vuoteen 2025 mennessä ja nostaa kierrätysaste EU:n alueella nykyisestä 82 prosentista 90 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2022 4evergreen julkaisi pakkausten suunnit- teluohjeen, ohjeistukset kuitupohjaisten pakkausten keräämisestä ja lajittelusta kierrätysasteen parantamiseksi sekä pakkausten kierrätettävyyden testaamisesta. Ne tukevat kuitupakkausten kiertoa ja edistävät kuitupakkausten kilpailukykyä suhteessa muihin pakkausmateriaaleihin. Tavoitteena huippuluokan resurssitehokkuus ja hiilijalanjäljen alentaminen Tuotekehitystyömme keskeisiä tavoitteita on kartonkien kierrätet- tävyyden ja kompostoitavuuden varmistaminen ja kehittäminen. Kuitupakkausmateriaalien kiertotaloudessa tehtävämme on tuottaa markkinoille korkealuokkaisia ensikuitukartonkeja mahdol- lisimman resurssitehokkaasti, auttaa korvaamaan fossiilipohjaisia materiaaleja sekä pienentää pakkausten hiilijalanjälkeä.

Painopistealueinamme ovat edelleen kartongin keventäminen sekä kierrätettävien suojakerrosten kehittäminen elintarvike­ pakkausloppukäyttöön. Kartonkien keventämiseen liittyvällä osaamisellamme on keskeinen rooli vuonna 2022 käynnistyneessä Kaskisten taivekartonkitehtaan esisuunnittelussa, jossa lähtökohtana on fossiiliton tuotanto sekä selvästi vähäisempi puun, energian ja veden kulutus tuotettua taivekartonkitonnia kohden nykyisiin tuotantolaitoksiin verrattuna. Tavoitteenamme on huippuluokan resurssitehokkuus ja hiilijalanjäljen alentamisen mahdollistava tuote. Kehitämme kaikilla tehtailla resurssitehokkuutta jatkuvasti, ja hyödynnämme tekoälyn mahdollisuuksia. Esimerkiksi Äänekosken kartonkitehtaalla prosessihäiriöiden syyn paikantaminen on nopeutunut uuden tekoälyteknologian ansiosta. Teknologia analysoi konenäkötekniikan havaitsemien visuaalisten vikojen juurisyitä ja etsii poikkeamia tehtaan 10 000 eri mitattavan suureen joukosta ottaen huomioon myös prosessiviiveet. Siten korjaavat toimet pystytään kohdistamaan aiempaa nopeammin oikein ja lyhentämään häiriöstä johtuvaa hukka-aikaa. Vuonna 2021 käynnistetyssä biobarrier-ohjelmassa jatkoimme uusien, muovia vähentävien tuotevaihtoehtojen tutkimista.

Tuote- ja palvelukehitys

Metsä Groupin 3D-kuitutuotteen valmistus käynnistyi Äänekoskella Metsän ja Valmetin koetehtaassa toukokuussa 2022. Tuotteet puristetaan puukuiduista lopulliseen muotoonsa täysin uudenlaisella teknologialla. Uusiutuva ja kierrä- tettävä tuote on hyvä vaihtoehto muoville mm. ruokapakkauksissa. Jos markkinoiden kiinnostus ja tuotteen toimivuus pystytään laajassa mittakaavassa osoittamaan, Metsä Group harkitsee suuremman tuotantolaitoksen rakentamista.

Kestävyysraportti

Taloudellinen kehitys

Hallinnointi

Laboratoriotestauksessa on useita tuotevaihtoehtoja, joista osa eteni tuotannolliseen testaukseen. Tuotekehitysprosessimme mukaisesti niiden myynnin ja tuotannon edellytykset selvitetään ennen kaupallistamispäätösten tekemistä. Vuonna 2022 määrittelimme järjestelmällisen kehitysohjelman kaikkien fossiilipohjaisten raaka-aineiden vähentämiseksi. Ohjelmassa arvioidaan yhdessä toimittajien kanssa myös mah- dollisuuksia vähentää ostamiemme raaka-aineiden hiilijalanjälkeä. Tavoitteenamme on, että vuoden 2030 loppuun mennessä kaikki kartongeille kehitettävät ratkaisut ja polymeerit pohjautuvat fossiilittomiin raaka-aineisiin. Syvensimme asiakasyhteistyötä Hyödynsimme 360 Services -palvelukokonaisuuttamme vahvis- tamaan asiakassuhteitamme. Palvelumme kattaa viisi aluetta: Kestävän kehityksen palvelu, Pakkaussuunnittelupalvelu, Tekninen palvelu, T&K-palvelu sekä Toimitusketju- ja digitaalinen palvelu. Autoimme asiakkaitamme esimerkiksi pakkausten elinkaarilaskelmilla, datapohjaisilla vertailuilla eri materiaalien

ympäristövaikutuksista sekä konkreettisilla pakkausratkaisuilla kierrätettävyyden ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi. Järjestimme vuonna 2022 Äänekoskella sijaitsevassa huipputason osaamiskeskuksessamme 45 pakkauskehitystyöpajaa. Metsä Groupin ja Fortumin biokiertotaloutta edistävä ExpandFibre-ohjelma jatkui 2022. Ohjelman yhtenä painopistea- lueena oli organisoida yhteistyötä pakkaussuunnitteluyritysten ja pakkausteknologiayritysten kanssa sekä kehittää ratkaisuja kehitystyöpajoissa tunnistettuihin pakkaushaasteisiin. Ohjelmassa nykyaikaistettiin esimerkiksi leipomoissa käytettävä leivosrasia, pilottina Viipurilainen kotileipomo. Leivosrasiaa kehitettiin käytet- tävyyden, ekologisuuden ja ulkoasun näkökulmasta. Sen ansiosta saatiin helposti koottava leivospakkaus, joka vähentää materiaalin tarvetta 25 prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä noin 34 prosenttia.

Materiaalisäästöjä isossa mittakaavassa

Nopeasti kasvavalla keksiyrityksellä Crumbl Cookiesilla on Yhdysvalloissa jo yli 600 toimipistettä, jotka käyttävät satoja tuhansia keksipakkauksia viikossa. Vaihtamalla Metsä Boardin kevyeen ja kierrätettävään dispersio- barrierkartonkiin Crumbl pystyi vähentämään kartongin kulutusta 32 prosenttia ja puolitta- maan pakkaustensa hiilijalanjäljen.

16

17

Liiketoiminta ja arvonluonti | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by