Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

Vastuullisuuden hallinnointi

Oikein toimimisen kulttuuri

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

E S G

E S G

Liiketoiminta ja arvonluonti

Tavoitteemme on, että meillä vallitsee oikein toimimisen kulttuuri ja puutumme epäkohtiin läpi arvoketjun.

Kestävyysraportti 20 Vastuullisuuden johtaminen 22 Edistyminen

Mittarit ja edistyminen

2030-kestävyystavoitteissamme 23 Vastuullisuuden olennaiset teemat 24 Materiaalivirrat ja kiertotalous

Tavoitteenamme on, että koko henkilöstömme on suorittanut Code of Conduct -verkkokoulutuksen.

Henkilöstöstämme 70 % suoritti marraskuussa 2022 julkaistun Code of Conduct -verkkokoulutuksen vuoden 2022 loppuun mennessä.

CODE OF CONDUCT -VERKKO­ KOULUTUKSEN SUORITTANEET %

E Ympäristö 27

Soveltuvan lainsäädännön lisäksi työtämme ja päätöksente- koamme ohjaavat arvomme ja Metsä Groupin eettiset toiminta- periaatteet (Code of Conduct). Näitä täydentävät muun muassa henkilöstöä, yhdenvertaisuutta, tietoturvaa, kilpailuoikeutta, han- kintaa ja ympäristöä koskevat politiikat. Toimittajilta edellytämme sitoutumista toimittajien eettisiin toimintaperiaatteisiin (Supplier Code of Conduct) tai toimittajien omiin vastaaviin periaatteisiin.

Olemme sitoutuneet toimimaan YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaisesti, ja edellytämme samaa liikekumppaneiltamme. Vuodesta 2003 lähtien tuemme YK:n Global Compact -aloitetta ja sen ihmisoikeuk- sia, työntekijöitä, ja ympäristöä sekä korruption vastustamista koskevia periaatteita, sekä YK:n CEO Water Mandate -aloitetta.

Metsäluonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta

100 80 60 40 20 0

30 Vastuulliset tuotteet 32 Ilmasto ja energia 36 Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet 38 Muut päästöt 39 Jätteet ja sivutuotteet 40 Vesi

100 % (99) oli suorittanut edellisen ver- sion vastaavasta verkkokoulutuksesta.

20 21 22

TAVOITE

Lue myös Metsä Boardin hallinto- ja ohjausjärjestelmästä s. 169–175 .

S Sosiaalinen vastuu 43 Työyhteisö 48 Työturvallisuus 50 Tuoteturvallisuus

Toimintamme

Eettisen toimintaperiaatteiden verkkokoulutus uudistettiin

Eettiset toimintaperiaatteet ja vastuullisen liiketoiminnan ohjaaminen

Vuonna 2022 toista kertaa toteutettu eettisyysbarometri mittaa henkilöstömme kokemusta eettisyyden toteutumisesta eri näkö- kulmista, mukaan lukien liiketoimintakäytäntöjen vastuullisuus. Liiketoiminnan vastuullisuuden näkökulmasta eettisyysbarometri on työkalu, joka auttaa meitä havaitsemaan kehityskohteita, jotka liittyvät esimerkiksi korruption ja lahjonnan torjuntaan sekä väärin- käytösten ehkäisyyn. Yhtenä eettisyysbarometrin tulosten pohjalta määriteltynä kehitystoimenpiteenä painotamme esihenkilökoulu- tuksissa entistä enemmän sitä, että eettisiin epäkohtiin puututaan ja epäkohdista ilmoittamiseen rohkaistaan. Eettisyysbarometrin perusteella taloudelliset väärinkäytökset, korruptio, eturistiriidat, yhteistyökumppaneiden päätöksentekoon vaikuttaminen epäasial- lisesti tai tietosuojarikkomukset eivät nousseet esiin olennaisina riskeinä. Eettisyysbarometrin tuloksista työyhteisön näkökulmasta kerrotaan sivulla 46. Toimittajien, asiakkaiden ja muiden yhteistyökumppaniemme vastuullisuuden varmistamisessa noudatamme asianmukaista huolellisuutta ja teemme taustatarkastuksia osana Know Your Business Partner -prosessia. Yhteistyökumppaniemme taustojen tunteminen auttaa toimimaan sääntelyn mukaisesti ja hallitsemaan kauppapakotteisiin, korruptioon, rahanpesuun, ihmisoikeuksiin ja väärinkäytöksiin liittyviä riskejä. Lue lisää toimitusketjumme vastuullisuudesta ja yhteistyökumppaneille tehtävistä taustatarkis- tuksista (third-party due diligence) sivuilla 54–57.

G Vastuullisuuden hallinnointi 53 Oikein toimimisen kulttuuri 54 Toimitusketjun vastuullisuus 58 Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Taulukot ja raportointiperiaatteet 60 Tehdaskohtaiset tiedot 61 Tuotantokapasiteetit ja ympäristölupiin liittyvät poikkeamat

Metsä Board on sitoutunut eettisissä toimintaperiaatteissaan (Code of Conduct) ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä vas- tuulliseen liiketoimintaan, kuten korruption ja lahjonnan vastaiseen toimintaan ja ympäristövastuuseen. Eettisten toimintaperiaattei- den toteutumista ja henkilöstön vastuullisuusosaamista tuetaan säännöllisellä koulutuksella ja eettisyysbarometrilla. Eettisten toimintaperiaatteiden verkkokoulutus uudistettiin marraskuussa 2022. Koulutus kattaa keskeiset yhtiössä nou- datettavat eettiset periaatteet ja havainnollistaa liiketoiminnan vastuullisuuteen liittyviä parhaita käytäntöjä esimerkkien ja tehtävien avulla. Koko henkilöstömme tulee suorittaa eettisten toimintaperiaatteiden verkkokoulutus joka kolmas vuosi. Eettisten toimintaperiaatteiden lisäksi koko henkilöstön on suo- ritettava verkkokurssit monimuotoisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja mukaan ottamisesta, kestävästä kehityksestä sekä tietoturvan ja tietosuojan perusteista. Työtehtäväkohtaisesti edellytetään myös muiden politiikkojen, kuten kilpailu-, hankinta- sekä sopimus- ja lakiasianpolitiikan, verkkokoulutusten suorittamista. Vuonna 2022 järjestettiin myös syventävää koulutusta Metsä Groupin kilpailupo- litiikasta usealle eri kohderyhmälle.

Eettiset toimintaperiaatteemme (Code of Conduct) sisältävät keskeisimmät säännöt vaatimustenmukai- suudesta, vastuullisesta liiketoiminnasta ja ihmisten kunnioittamisesta. Marraskuussa 2022 julkaistiin uudistettu verkkokoulutus, joka kattaa kaikki 15 eettistä toimintaperiaatettamme ja ohjeet havaituista epäkoh- dista ilmoittamiseen. Koko henkilöstölle suunnattu koulutus on tarjolla kymmenellä eri kielellä. ”Uudistettu verkkokoulutus tukee meidän kaikkien edellytyksiä toimia oikein. Näin varmistamme yhteisen käsityksen liiketoiminnan vastuullisuuteen liittyvistä vaatimuksista ja luomme edellytykset sille, että eetti- sesti haastavat tilanteet tunnistetaan ja osataan nostaa esille ajoissa”, sanoo Metsä Groupissa compliancesta ja eettisyydestä vastaava johtaja Tarja Tudor .

62 SASB-raportointi 64 TCFD-raportointi 66 Kestävyystietojen raportointiperiaatteet 68 Varmennuslausunto

Taloudellinen kehitys

Hallinnointi

52

53

Kestävyysraportti | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by