Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

Ennätystulos haastavassa toimintaympäristössä Saavutimme erinomaisen tuloksen vuonna 2022 ja taloudellinen asemamme vuoden lopussa oli vahva. Jatkoimme vastuullisuustyötämme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja autoimme asiakkaitamme vähentämään muovin käyttöä sekä keventämään pakkaustensa hiilijalanjälkeä. Tämä kaikki luo vahvan pohjan tulevaisuuden kasvulle, jota tavoittelemme kestävillä ja kannattavilla investoinneilla.

Liiketoiminta ja arvonluonti 2

Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Vuoden kohokohdat Strategia ja tavoitteet

4 6 8

10 12 16

Arvonluonti

Toimintaympäristö

Tuote- ja palvelukehitys

Kestävyysraportti

Taloudellinen kehitys

Vuosi 2022 oli Metsä Boardille monin tavoin poikkeuksellinen. Kar- tonkiyhtiönä saavutimme ennätystuloksen haastavassa ja vaikeasti ennustettavassa toimintaympäristössä. Liikevaihtomme oli lähes 2,5 miljardia euroa ja vertailukelpoista liiketulosta kertyi 521 mil- joonaa euroa. Sijoitetun pääoman tuottomme, 20,9 prosenttia, oli selvästi yli pitkän aikavälin tavoitteemme. Tulostamme paransivat erityisesti ensikuitukartonkien kohonneet hinnat suotuisan valuut- tavaikutuksen tukemana. Onnistuneet hinnankorotukset ylittivät nopean kustannusinflaation. Osakkuusyhtiö Metsä Fibren kannat- tavuutta paransivat markkinasellujen kohonneet myyntihinnat. Kulunutta vuotta varjosti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vas- taan, mikä jatkui edelleen vuoteen 2023 lähdettäessä. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi Venäjän sotatoimet laukaisivat Euroopassa lähihistorian rajuimman energiakriisin, minkä seurauksena ener- giaomavaraisuudesta on tullut merkittävä kilpailutekijä monelle yhtiölle. Metsä Boardin energiaomavaraisuus on tällä hetkellä korkealla tasolla, mikä tuo toimintaamme vakautta. Joulukuussa Husumin sellutehtaalla käynnistyneet uusi soodakattila ja turbiini lisäävät bioenergian tuotantoa ja vievät meidät lähemmäksi tavoitettamme täysin fossiilittomasta tuotannosta vuoden 2030 loppuun mennessä. Arvokasta tunnustusta vastuullistyöstämme Jatkoimme vuoden aikana pitkäjänteistä työtämme kestävän kehi- tyksen edistämiseksi. Jo toisena vuonna peräkkäin saavutimme A-listasijoitukset kaikissa kolmessa CDP:n ympäristöteemassa: ilmastonmuutoksen torjumisessa, vesiturvallisuudessa ja metsien suojelussa. Samaan erinomaiseen tulokseen pääsi vain 12 yritystä 15 000:sta. EcoVadisin arvioinnissa ylsimme yhden prosentin parhaimmistoon paperin, kartongin ja pakkausten valmistajien luokassa ja saimme täydet pisteet ympäristöosiossa. Nämä tun- nustukset kuvastavat edelläkävijyyttämme vastuullisuudessa sekä

järjestelmällistä työtä, jota me kaikki Metsä Boardissa teemme tavoitteidemme saavuttamiseksi. Vuodesta 2022 alkaen jokaisen metsäboardilaisen henkilökohtaiseen tulostavoitteeseen on sisäl- tynyt vähintään yksi vastuullisuustavoite, joka omalla kohdallani liittyy työturvallisuuteen. Strategiamme on osoittanut toimivuutensa Strategiamme on osoittanut kestävyytensä ja tuloksellisuutensa haastavassa markkinatilanteessa ja jatkamme määrätietoisesti sen toteuttamista – vastuullista kasvua kuitupohjaisissa pakkausma- teriaaleissa. Viime vuosina olemme vahvistaneet markkina-ase- maamme korkealaatuisissa ensikuitukartongeissa ja vastanneet kierrätettävien sekä muovia korvaavien pakkausmateriaalien nopeasti kasvavaan kysyntään päämarkkinoillamme Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Vuonna 2023 kartonkikapasiteettimme kasvaa, kun Husumin taivekartongin ja Kemin kraftlaineri-inves- toinnit valmistuvat. Kestävää kasvua jatkaaksemme olemme käynnistäneet esisuunnittelun uudesta, vuosikapasiteetiltaan 800 000 tonnin taivekartonkitehtaasta Kaskisiin. Mahdollinen investointipäätös tästä tullaan tekemään aikaisintaan vuonna 2024. Resurssitehokkuudella pienennämme pakkaamisen ympäristövaikutusta Uusiutuvasta raaka-aineesta resurssitehokkaasti valmistetuilla kartongeillamme on useita muita pakkausmateriaaleja pienempi hiilijalanjälki, ja ne vastaavat erinomaisesti kiertotalouden tarpeisiin. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa toteutettavalla pakkaussuunnittelulla pyrimme jatkuvasti vähentämään pakkaus- materiaalin ja jätteen määrää. Resurssi- ja tuotantotehokkuus ovat keskeisessä roolissa Kaskisten uuden taivekartonkitehtaan esisuunnittelussa.

Hallinnointi

Uusiutuvasta raaka- aineesta resurssitehokkaasti valmistetuilla kartongeillamme on useita muita pakkaus- materiaaleja pienempi hiilijalanjälki, ja ne vastaavat erinomaisesti kiertotalouden tarpeisiin.

Tavoitteenamme on maailman resurssitehokkain kartonkitehdas, huippuluokan kilpailukyky sekä hiilijalanjäljen vähentämisen mahdollistava tuotekonsepti. Parhaan käytettävissä olevan teknologian ansiosta raaka-aineiden, energian ja veden kulutus tuotettua taivekartonkitonnia kohden vähenisi selvästi nykyisiin tuotantolaitoksiimme verrattuna. Vahva taloudellinen asema tukee kasvua Taloudellinen asemamme on vahva, mikä luo vankan pohjan tuleville ja suunnitelluille kasvuinvestoinneille kuitupohjaisissa pakkausmateriaaleissa. Taloudellisten ja kestävyystavoitteidemme lisäksi päätöksentekoamme ohjaa pitkäjänteinen omistaja-arvon

kasvattaminen. Metsä Boardin hallitus ehdottaa, että vuodelta 2022 jaetaan osinkoa 0,58 euroa osakkeelta. Ehdotus on osinkopolitiikkamme mukainen ja kuvastaa luottamusta tulevaan menestykseen. Erinomainen suoriutumisemme epävakaassa toiminta-​ ympäristössä on osoitus paitsi strategiamme toimivuudesta, myös osaavista ja motivoituneista ihmisistä. Haluan kiittää koko henkilöstöämme erinomaisesta työstä sekä kaikkia asiakkaitamme ja muita kumppaneitamme hyvästä yhteistyöstä.

Mika Joukio Toimitusjohtaja

4

5

Toimitusjohtajan katsaus | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by