Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

E S G

Liiketoiminta ja arvonluonti

Kertakäyttöiset kuitupakkaukset tuovat ympäristöetuja Kertakäyttöiset kuitupakkaukset ovat noutoruokaa myyvissä ravintoloissa ympäristön kannalta parempi ratkaisu kuin uudelleenkäytettävät pakkaukset, selviää EPPAn vuonna 2022 julkaisemasta elinkaariarvioinnista (LCA), jonka toteutti riippumaton konsulttiyhtiö Ramboll. Elinkaarensa aikana kertakäyttöiset mukaan otettavat kuitupakkaukset muun muassa tuottavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja kuluttavat vähemmän vettä kuin uudelleenkäytettävät astiat. Saman- kaltaiseen tulokseen päädyttiin myös EPPAn vuotta aiemmin julkaisemassa Rambollin tekemässä elinkaariarvioinnissa, jossa tutkittiin eurooppalaisissa pikaruokaravintoloissa paikan päällä käytettävien pakkausten ympäristövaikutuksia.

Osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun osana Metsä Groupia. Keskitymme edis- tämään biokiertotaloutta sekä metsien, metsäteollisuuden ja puupohjaisten tuotteiden asemaa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Lisäämme ymmärrystä ensikuidusta kuitukierron mahdollistajana, puukuitupohjaisten pakkausmateriaalien hyödyistä sekä tuote- ja elintarviketurvallisuudesta.

Kestävyysraportti 20 Vastuullisuuden johtaminen 22 Edistyminen

2030-kestävyystavoitteissamme 23 Vastuullisuuden olennaiset teemat 24 Materiaalivirrat ja kiertotalous

E Ympäristö 27

Vaikuttamistyömme keskittyy sääntelyn kehittämiseen kansalli- sella ja Euroopan unionin tasolla. Kartonki- ja pakkausteollisuudelle keskeisiä aiheita EU-tasolla ovat kiertotalouden edistäminen, kestävä tuotepolitiikka, ekosuunnitteluasetusehdotus, pakkaus- ja pakkausjäteasetusehdotus sekä kestävän rahoituksen taksonomia. Keskeiset jäsenyydet organisaatioissa Metsä Board edistää kuitupohjaisten pakkausten kierrätettä- vyyttä ja osallistuu koko pakkausarvoketjun yhteen kokoavan 4evergreen-allianssin toimintaan. Vuonna 2022 edustajamme toimivat 4evergreenin ohjausryhmässä ja yhteiskuntasuhteiden asiantuntijaryhmässä. Lisäksi edistämme kuitupohjaisten ympäristön ja terveyden kan- nalta vastuullisten elintarvikepakkausten käyttöä ja osallistumme kartonginvalmistajia ja pakkausten jalostajia edustavan European

Paper Packaging Alliancen, EPPAn, toimintaan. Osana Metsä Grou- pia olemme aktiivinen jäsen eurooppalaisessa paperi- ja selluteolli- suuden etujärjestössä Cepissä (Confederation of European Paper Industries), joka tukee EU:n tavoitetta saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Metsä Groupin pääjohtaja toimii Cepin hallituksen puheenjohtajana. Olemme myös mukana useissa kansallisen tason edunvalvon- taorganisaatioissa. Näistä tärkeimmät ovat Metsäteollisuus ry Suomessa, Skogsindustrierna Ruotsissa, ja Die Papierindustrie Saksassa. Vuonna 2022 Metsä Board maksoi kaiken kaikkiaan 650 000 euroa jäsenmaksuja toimialajärjestöille. Metsä Groupin emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunta on rekisteröitynyt Euroopan parlamentin, Euroopan komission ja Euroopan unionin neuvoston yhteiseen avoimuusrekisteriin ja allekirjoittanut avoimuusrekisterin käytännesäännöt.

Metsäluonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta

30 Vastuulliset tuotteet 32 Ilmasto ja energia 36 Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet 38 Muut päästöt 39 Jätteet ja sivutuotteet 40 Vesi

Lue lisää tutkimuksesta osoitteesta eppa-eu.org

S Sosiaalinen vastuu 43 Työyhteisö 48 Työturvallisuus 50 Tuoteturvallisuus

Kannustamme lapsia ja nuoria liikkumaan

Metsä Group on Suomen Urheiluliiton (SUL) lasten ja nuorison yleisurheilun pääyhteistyökumppani. SUL järjestää vuosittain eri puolilla Suomea noin 500 Seurakisaa, joihin tavoitellaan noin 30 000 noin 5–15-vuotiasta lasta ja nuorta. Seurakisojen tavoitteena on rohkaista lapsia turvallisella ja iloisella tavalla tutustumaan eri lajeihin ja monipuoliseen harrastamiseen.

G Vastuullisuuden hallinnointi 53 Oikein toimimisen kulttuuri 54 Toimitusketjun vastuullisuus 58 Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Taulukot ja raportointiperiaatteet 60 Tehdaskohtaiset tiedot 61 Tuotantokapasiteetit ja ympäristölupiin liittyvät poikkeamat

”Aktiivisella ja tiedepohjaisella vaikuttamisella voidaan parantaa sääntelyn toiminnallisuutta ja ympäristövaikutuksia”, Metsä Boardin viestintäpäällikkö Ritva Mönkäre ja Metsä Groupin Brys- selissä toimiva yhteiskuntasuhde- johtaja Tytti Peltonen sanovat.

Avoimet ovet -tapahtuma kiinnosti Simpeleellä Simpeleen kartonkitehtaan avoimet ovet -tapahtuma

62 SASB-raportointi 64 TCFD-raportointi 66 Kestävyystietojen raportointiperiaatteet 68 Varmennuslausunto

syyskuussa 2022 houkutteli runsaasti opiskelijoita ja muita asukkaita Simpeleeltä ja lähikunnista. Kartonkitehtaan esittelyn lisäksi Metsä Groupin muut liiketoiminta-alueet ja tuotteet olivat esillä. ”Oli hienoa nähdä, että tehtaamme ja sen toiminta kiinnostavat. 1 300 kävijää oli todella positiivinen yllätys. Tehdaskierros oli monelle päivän kohokohta”, kertoo Simpeleen tehtaanjohtaja Timo Tallinen . Tehtailla järjestettävät avoimet ovet on Metsä Boardilla vakiintunut tapa kertoa toiminnastaan paikallisille asukkaille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Taloudellinen kehitys

Hallinnointi

58

59

Kestävyysraportti | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by