Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

Raportointi SASB-standardin mukaisesti

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

Liiketoiminta ja arvonluonti

Raportointimme vuodelta 2022 noudattaa SASB Pulp & Paper Products -toimialastandardia, joka kuuluu SASB:n Renewable Resources & Alternative Energy -toimialaluokkaan. Taulukossa on viittaukset tarkempiin tietoihin. Taulukon tiedot on riippumattoman kolmannen osapuolen varmentamia (rajoitettu varmennus). Varmennuslausunto löytyy sivulta 68.

Kestävyysraportti 20 Vastuullisuuden johtaminen 22 Edistyminen

2030-kestävyystavoitteissamme 23 Vastuullisuuden olennaiset teemat 24 Materiaalivirrat ja kiertotalous

KOODI

MITTARI

KATEGORIA KOMMENTIT JA VIITTEET

KOODI

MITTARI

KATEGORIA KOMMENTIT JA VIITTEET

Kasvihuonekaasujen päästöt RR-PP-110a.1.

Vesihuolto RR-PP-140a.1

E Ympäristö 27

Maailmanlaajuiset Scope 1 -päästöt (brutto)

Kvantitatiivinen 236 037 tonnia fossiilisia Scope 1 -hiilidioksidipäästöjä.

Vedenotto

Kvantitatiivinen

109 901 (1 000 m³) pintavettä 65 (1 000 m³) pohjavettä

Metsäluonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta

Raportoimme myös fossiiliset Scope 2 -hiilidioksidipäästöt ja Scope 3 -kasvihuonekaasupäästöt sekä biogeeniset hiilidioksidipäästöt (s. 33). Scope 1:n ja 2:n osalta muiden kasvihuonekaasujen päästöt on arvioitu hyvin vähäisiksi ja raportoinnin kannalta epäolennaisiksi. Tavoitteemme on vähentää Scope 1 ja markkinaperusteisia Scope 2 -päästöjämme 100 prosenttia vertailuvuodesta 2018 vuoteen 2030 loppuun mennessä. Tavoitteen mukaan kaikki tehtaamme luopuvat fossiilisten energianlähteiden käytöstä, ja siten fossiiliset Scope 1 ja Scope 2 -päästömme vähenevät nollaan. Vuosina 2018−2022 Scope 1 ja 2 -päästömme tuotetonnia kohtia vähenivät 33 prosenttia (s. 32−33).

Lähes 100 prosenttia käyttämästämme prosessi- ja jäähdytysvedestä on pintavettä. Pohjavettä käytämme lähinnä hygienia-, laboratorio- yms. tarkoituksiin. 4 399 (1 000 m³) vedenkulutus Kaikesta käyttämästämme vedestä 96 prosenttia palautetaan käytön jälkeen takaisin vesistöihin, ja noin 4 prosenttia haihtuu prosessissa ilmaan tai sitoutuu tuotteisiin (s. 40−41). Luku perustuu arvioon, jossa on huomioitu suora vedenotto ja raaka-aineiden sisältämä vesi (s. 67). 0 prosenttia käyttämästämme prosessi- ja jäähdytysvedestä on pe- räisin korkean tai erittäin korkean vesistressin alueilta (WRI Aqueduct Water Risk Atlas). Kaikki tehtaamme sijaitsevat alueilla, joissa on runsaat vesivarat, eikä vedenkäyttömme heikennä muiden osapuolien veden saatavuutta. Yhtiötasolla vesiriskit arvioidaan osana yleistä riskinarviointiproses- sia kaksi kertaa vuodessa. Tuotantolaitoksillamme riskiarviointeja tehdään säännöllisesti sertifioitujen johtamisjärjestelmien mukaisesti. Tulevaisuudessa ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa myös veteen liittyviä riskejä (s. 36−37). Tavoitteemme vähentää prosessiveden käyttöä 30 prosenttia tuotetonnia kohti vuosina 2018−2030 pienentää vesiriskiämme (s. 40−41). 83 prosenttia käyttämästämme puukuidusta on peräisin PEFC- tai FSC®-sertifioiduista metsistä, ja 17 prosenttia kuidusta täyttää PEFC- ja FSC-kontrolloidun puun kriteerit. Siten käyttämämme puukuitu on jäljitettävissä (s. 54−57). PEFC- ja FSC-sertifioidun puukuidun ominai- suudet eivät näkemyksemme mukaan eroa toisistaan, emmekä siksi raportoi näiden osuuksia erikseen. 0 tonnia Metsä Board tuottaa ensiluokkaisia kartonkeja, jotka valmistetaan jäljitettävästä ensikuidusta, joka soveltuu myös vaativiin ja korkeaa hygieniaa edellyttäviin loppukäyttöihin. Edistämme kiertotaloutta koko arvoketjussamme (s. 8−9, 24−25, 30−31). Elinkaarianalyysimme ovat osoittaneet, että ensikuitukartongistamme valmistetun pakkauksen hiilijalanjälki on jopa 50 yli prosenttia pienempi kuin jäykkyydeltään vastaavanlaisen kierrätyskuitukartongista valmistetun pakkauksen (2019). Metsä Board on varautunut metsien käyttöön liittyviin maine- ja fyysisiin riskeihin (s. 36−37).

30 Vastuulliset tuotteet 32 Ilmasto ja energia 36 Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet 38 Muut päästöt 39 Jätteet ja sivutuotteet 40 Vesi

Veden kokonaiskulutus, prosent- tiosuus suuren tai erittäin suuren vesistressin alueita

Kvantitatiivinen

RR-PP-110a.2

Keskustelu pitkän ja lyhyen aikavä- lin strategiasta tai suunnitelmasta Scope 1 -päästöjen hallitsemiseksi, päästövähennystavoitteet ja analyysi suorituskyvystä suhteessa näihin tavoitteisiin.

Keskustelu ja analyysi

S Sosiaalinen vastuu 43 Työyhteisö 48 Työturvallisuus 50 Tuoteturvallisuus

Ilmanlaatu – Päästöt ilmaan RR-PP-120a.1

RR-PP-140a.2 Kuvaus vesihuoltoon liittyvistä riskeis- tä ja keskustelu strategioista ja käytän- nöistä näiden riskien lieventämiseksi.

Keskustelu ja analyysi

NO X (lukuun ottamatta N 2 O)

Kvantitatiivinen 1 226 tonnia (NO 2 :na)

SO 2 Kvantitatiivinen 418 tonnia Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) Kvantitatiivinen Tuotantoprosessimme eivät aiheuta suuria määriä VOC-yhdisteitä, eikä niihin ole säännöllistä mittausvelvollisuutta. Siksi Metsä Board ei pidä VOC-yhdisteitä olennaisina raportoinnin kannalta. Partikkelit (PM) Kvantitatiivinen 285 tonnia Vaaralliset ilman epäpuhtaudet (HAP) Kvantitatiivinen Tuotantoprosessimme eivät aiheuta suuria määriä HAP-yhdisteitä, eikä niihin ole säännöllistä mittausvelvollisuutta. Siksi Metsä Board ei pidä HAP-yhdisteitä olennaisina raportoinnin kannalta.

G Vastuullisuuden hallinnointi 53 Oikein toimimisen kulttuuri 54 Toimitusketjun vastuullisuus 58 Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Taulukot ja raportointiperiaatteet 60 Tehdaskohtaiset tiedot 61 Tuotantokapasiteetit ja ympäristölupiin liittyvät poikkeamat

Toimitusketjun hallinta RR-PP-430a.1

Puukuidun prosenttiosuus, joka on peräisin 1) kolmannen osapuolen ser- tifioimilta metsäalueilta ja kunkin stan- dardin prosenttiosuus ja 2) muiden kuituhankintaan liittyvien standardien prosenttiosuus

Kvantitatiivinen

Energianhallinta RR-PP-130a.1

Energian kokonaiskulutus

Kvantitatiivinen 8 561 GWh (GRI:n mukaisesti, loppukäyttö)

Vakiintuneen käytännön mukaan raportoimme energiankulutuksen gigawattitunteina ja perustuen alempiin lämmitysarvoihin (s. 34−35).

RR-PP-430a.2 Kierrätetyn kuidun hankintamäärä

Kvantitatiivinen

Verkkosähkön osuus

Kvantitatiivinen 22 %

Biomassan osuus

Kvantitatiivinen 67 %

Muiden uusiutuvien energianlähteiden osuus

Kvantitatiivinen 3 %

62 SASB-raportointi 64 TCFD-raportointi 66 Kestävyystietojen raportointiperiaatteet 68 Varmennuslausunto

Uusiutuvien energialähteiden lisäksi fossiilittomasti tuote- tulla ydinvoimalla on merkittävä rooli, jotta saavutamme fossiilittomuustavoitteemme.

Itsetuotetun energian määrä

Kvantitatiivinen 4 941 GWh

Tästä määrästä 4 345 GWh oli uusiutuvaa energiaa ja 67 GWh myytiin Metsä Boardin ulkopuolelle. Myyty energia pohjautui pääosin biopoh- jaisiin energialähteisiin. Käyttämämme biomassa perustuu pääosin tuotantomme ja puunhan- kintamme ohessa syntyvien mustalipeän, kuoren, ja hakkuutähteiden hyödyntämiseen. Biomassalle on tehty riskien tarkastelu, ja kaikki käyttämämme biomassa on EU-sääntelyn mukaisesti ilmastoneutraa- lia ja täyttää EU:n kestävyyskriteerien vaatimukset. Jos kestävyyskri- teerit pidemmällä aikavälillä muuttuvat, on mahdollista, että biomas- san energiakäytölle allokoidaan joiltain osin lisäkustannuksia.

Toiminnan mittarit RR-PP-000.A Sellun tuotanto

Taloudellinen kehitys

Kvantitatiivinen 1 409 000 tonnia (kemiallinen sellu ja BCTMP)

Riskit ja epävarmuustekijät liittyen biomassan käyttöön energialähteenä

Keskustelu ja analyysi

RR-PP-000.B Paperin tuotanto Kvantitatiivinen 1 890 000 tonnia (taivekartonki ja valkoinen kraftlaineri) RR-PP-000.C Hankitun puukuidun määrä yhteensä Kvantitatiivinen 8,3 miljoonaa m³. Yhtiömme vakiintunut tapa on ilmoittaa määrä kuutiometreinä, ei tonneina (s. 55− 57).

Hallinnointi

62

63

Kestävyysraportti | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by