Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

■ Yhtiökokouksen päätökset ja hallituksen antivaltuudet

■ Lähiajan näkymät Globaalin talouskasvun hidastuminen ja kuluttajien ostovoiman heiken- tyminen aiheuttavat epävarmuutta markkinaympäristössä. Näkyvyys kartonkimyynnin lähiajan kehityksen suunnasta on heikko. Metsä Boardin kartonkien toimitusmäärien arvioidaan tammi–maalis- kuussa olevan suunnilleen samalla tasolla kuin loka–joulukuussa (418 000 tonnia). Taivekartongin keskihintojen odotetaan nousevan. Markkinasellujen kysyntänäkymiin luo epävarmuutta globaalin talouden kehittyminen. Markkinasellujen keskihinnat ovat ensimmäisellä vuosinel- jänneksellä hieman edellistä vuosineljännestä alhaisemmat. Pitkäkuituisen sellun globaalia tarjontaa tulee vähentämään raaka-aineen saatavuuson- gelmat Pohjois-Amerikassa. Sahatavaran kysynnän odotetaan piristyvän toisen vuosineljänneksen aikana. Kustannuspaineiden odotetaan jatkuvan. Viime vuonna tapahtuneen puunhintojen ja korjuu- sekä kuljetuskustannusten nousun myötä alkuvuo- den puukustannuksen arvioidaan kohoavan edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Husumin uuden soodakattilan ja turbiinin käynnistymisen myötä poistot ovat tammi–maaliskuussa noin 10 miljoonaa euroa edellistä vuosineljän- nestä suuremmat. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä ei ole merkittäviä tehtaiden vuosihuoltoseisokkeja. Valuuttakurssimuutoksilla suojaukset huomioiden tammi–maalisuussa 2023 on positiivinen liiketulosvaikutus loka–joulukuuhun 2022 verrattuna ja selvästi positiivinen vaikutus tammi–maaliskuuhun 2022 verrattuna. ■ Hallituksen ehdotus voitonjaosta Emoyhtiön jakokelpoiset varat 31.12.2022 olivat 609,3 miljoonaa euroa, josta kertyneet voittovarat ovat 398,6 miljoonaa euroa. Hallitus ehdottaa 23.3.2023 järjestettävälle varsinaiselle yhtiökokouk- selle, että tilikaudelta 2022 jaetaan osinkoa 0,58 euroa osakkeelta. Ehdotettu osinko vastaa 50 prosenttia vuoden 2022 osakekohtaisesta tuloksesta. Osingon kokonaismäärä on noin 206 miljoonaa euroa. Osinko maksetaan osakkeenomistajalle, joka on osingonmaksun täsmäytyspäivänä 27.3.2023 rekisteröitynä Euroclear Finland Oy:n ylläpi- tämään yhtiön osakasluetteloon. Hallitus ehdottaa osingon maksupäiväksi 5.4.2023.

Henkilöstön saatavuus ja pysyvyys Metsä Board kiinnittää huomiota ammattitaitoisen henkilöstön saata- vuuden ja pysyvyyden varmistamiseen henkilöstön kehitysohjelmien ja seuraajasuunnitelmien avulla sekä panostamalla työnantajakuvaan. Metsä Board varautuu eläköitymisiin ja muihin henkilöstöriskeihin myös monitaitoisuuden ja työkyvyn kehittämisen sekä työnkierron avulla.

Tammi–joulukuussa B-osakkeen keskimääräinen päivittäinen osake- vaihto Nasdaq Helsingissä oli noin 347 200 osaketta ja A-osakkeen noin 3 400 osaketta. B-osakkeen kokonaisvaihto oli noin 767 miljoonaa euroa ja A-osakkeen noin 8 miljoonaa euroa. Metsä Boardin kaikkien osakkeiden markkina-arvo vuoden 2022 lopussa oli noin 3,2 miljardia euroa, josta B-osakkeiden markkina-arvo oli 2,8 miljardia euroa ja A-osakkeiden 0,3 miljardia euroa. Metsä Boardin hallitus päätti 27.10.2022 käynnistää yhtiön omien osakkeiden hankinnan. Omien osakkeiden hankinnat alkoivat 28.10.2022 ja päättyivät 11.11.2022. Jakson aikana Metsä Board hankki 1 000 000 kappaletta omia B-osakkeita 7,8225 euron keskihintaan osakkeelta. Omia osakkeita hankittiin hallituksen palkkioiden suorittamiseksi tai käytettä- väksi yhtiön kannustinjärjestelmissä. Metsäliitto Osuuskunta ilmoitti 30.12.2022, että sen omistus Metsä Boardissa oli ylittänyt 50 prosentin rajan, ja että sen omistusosuus Metsä Boardissa oli 50,16 prosenttia osakkeista ja äänistä 68,24 prosenttia. Metsä Boardin ollessa Metsäliitto Osuuskunnan määräysvallassa oleva yhteisö, lasketaan Metsäliitto Osuuskunnan omistukseen mukaan myös Metsä Boardin omistamat omat osakkeet 1 000 000 kappaletta. Ulkomaisten ja hallintarekisteröityjen omistajien osuus kaikista osak- keista oli noin 14 (14) prosenttia. ■ Hallinnointi Metsä Boardin lakisääteiset toimielimet ovat yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja. Hallituksella on yleistoimivalta ja sille kuuluvat yhtiön toiminnan laajuuden ja laadun huomioon ottaen asiat, jotka ovat strategi- sia, laajakantoisia ja epätavallisia ja eivät siten kuulu yhtiön päivittäiseen liiketoimintaan. Yhtiön toiminnan operatiivisesta johtamisesta vastaa toimitusjohtaja tukenaan johtoryhmä, jonka jäsenet eivät ole hallituksen jäseniä. Eri toimielinten tehtävät ja vastuut määräytyvät Suomen osakeyh- tiölain mukaisesti. Metsä Boardin hallitukseen kuuluu yhdeksän jäsentä, joista kolme on naisia. Enemmistön (6/9) muodostavat hallituksen jäsenet ovat riippumat- tomia sekä yhtiöstä että sen merkittävistä osakkeenomistajista. Kolme hallituksen jäsentä on riippuvaisia Metsäliitto Osuuskunnasta. Tilikaudella 2022 hallitus piti yhteensä 13 kokousta, ja hallituksen jäsenet osallistuivat kokouksiin 97-prosenttisesti (99 % vuonna 2021).

Vuoden 2022 varsinainen yhtiökokous pidettiin poikkeusmenettelyin 24.3.2022. Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 0,41 euroa osakkeelta. Osingon maksupäivä oli 7.4.2022. Yhtiökokous päätti korottaa hallituksen vuosipalkkioita siten, että hallituksen puheenjohtajalle maksetaan vuosipalkkiota 99 000 euroa, hallituksen varapuheenjohtajalle 85 000 euroa ja hallituksen jäsenelle 67 000 euroa vuodessa. Kokouspalkkiot päätettiin pitää ennallaan 800 eurossa kustakin hallituksen ja sen valiokunnan kokouksesta, johon jäsen osallistuu. Yhtiökokous päätti maksaa noin puolet palkkioista julkisesta kaupankäynnistä hankittavina yhtiön B-sarjan osakkeina, joiden luovutta- mista rajoitetaan kahden vuoden ajan. Edelleen yhtiökokous päätti maksaa tarkastusvaliokunnan puheenjohtajalle kuukausipalkkiota 900 euroa. Yhtiökokous päätti hyväksyä toimielinten palkitsemisraportin neu- voa-antavassa äänestyksessä. Yhtiökokous vahvisti hallituksen jäsenten lukumääräksi yhdeksän (9) ja valitsi hallituksen jäseniksi ekonomi Hannu Anttilan, kauppatieteen maisteri Raija-Leena Hankonen-Nybomin, kauppatieteen maisteri Erja Hyrskyn, diplomi-insinööri Ilkka Hämälän, valtiotieteiden maisteri Mari Kiviniemen, maa- ja metsätaloustieteen maisteri Jussi Linnarannan, kauppatieteen maisteri Jukka Moision, maa- ja metsätaloustieteen maisteri Timo Saukkosen ja oikeustieteen kandidaatti Veli Sundbäckin. Hallituksen jäsenten toimikausi kestää seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen loppuun. Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään osakeannista, yhtiön hallussa olevien omien osakkeiden luovuttamisesta ja osakeyh- tiölain 10 luvun 1§:ssä tarkoitettujen erityisten oikeuksien antamisesta. Valtuutus koskee B-osakkeita. Valtuutuksen nojalla hallitus voi antaa uusia osakkeita ja luovuttaa yhtiön hallussa olevia omia osakkeita yhteensä enintään 35 000 000 kappaletta sisältäen myös osakkeet, jotka voidaan antaa osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:n mukaisten erityisten oikeuksien nojalla. Määrä vastaa noin 10 prosenttia yhtiön kaikista osakkeista. Valtuutus on voimassa 30.6.2023 saakka. Yhtiökokous päätti valtuuttaa hallituksen päättämään yhtiön omien B-sarjan osakkeiden hankkimisesta. Valtuutuksen nojalla hankittavien omien osakkeiden lukumäärä on yhteensä enintään 1 000 000 B-osaketta, mikä vastaa noin 0,3 prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista. Valtuutus on voimassa 30.6.2023 asti.

Liiketoiminta ja arvonluonti

■ Rahoitusriskit

Kestävyysraportti

Rahoitus- ja valuuttakurssiriskit Rahoitusmarkkinoiden kasvavan sääntelyn seurauksena luotto- ja velkakirjamarkkinoiden toiminta voi vaikeutua, mikä saattaa vaikuttaa yhtiön kykyyn hankkia pitkän aikavälin velkarahoitusta kilpailukykyiseen hintaan. Rahoitukseen liittyviä riskejä hallitaan Metsä Boardin hallituksen hyväksymän rahoituspolitiikan mukaisesti. Tarkoituksena on suojautua merkittäviltä taloudellisilta riskeiltä, tasapainottaa kassavirtaa ja antaa aikaa sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Metsä Board myy tuotteitaan useissa maissa ja on siten altis valuutta- kurssien vaihteluille. Yhdysvaltain dollarin arvon 10 prosentin vahvistumi- sella suhteessa euroon on noin 100 miljoonan euron positiivinen vaikutus Metsä Boardin vuotuiseen liiketulokseen. Vastaavasti Ruotsin kruunun 10 prosentin vahvistumisen vaikutus on noin 50 miljoonaa euroa negatiivinen ja Ison-Britannian punnan 10 prosentin vahvistumisen vaikutus noin 10 miljoonaa euroa positiivinen. Valuuttakurssien heikkenemisen vaikutus olisi vastakkainen. Herkkyydet eivät sisällä suojausvaikutusta. Luottoriskit Kaupalliseen toimintaan liittyvien luottoriskien hallinta on Metsä Boardin ylimmän johdon ja Metsä Groupin keskitetyn luotonvalvonnan vastuulla. Metsä Boardin johto määrittää asiakkaille myönnetyt luottorajat ja maksuehdot yhdessä keskitetyn luotonvalvonnan kanssa. Lähes kaikki luottoriskit siirretään luottovakuutussopimusten avulla. Venäjää lukuun ottamatta Metsä Boardin asiakasluottoriski oli normaalilla tasolla vuonna 2022. Luotonvalvonnan pääperiaatteet on määritelty yhtiön hallituksen hyväksymässä luottopolitiikassa. Metsä Boardin rahoitusriskejä ja niiden hallintaa on kuvattu tarkemmin vuoden 2022 vuosikertomuksen konsernitilinpäätöksen liitetiedoissa 5.6 Rahoitusriskien hallinta. ■ Osakkeet ja kaupankäynti Metsä Boardilla on kaksi osakesarjaa. Jokainen A-osake oikeuttaa yhtiöko- kouksessa äänestämään kahdella kymmenellä (20) ja B-osake yhdellä (1) äänellä. Kaikki osakkeet oikeuttavat yhtäläiseen osinkoon. Metsä Boardin osakkeet ovat listattu Nasdaq Helsinkiin. Vuoden 2022 päätöskurssi Metsä Boardin B-osakkeella Nasdaq Helsin- gissä oli 8,77 euroa. Osakkeen ylin kurssi oli 10,49 euroa ja alin 7,09 euroa. Vastaavasti A-osakkeen päätöskurssi oli 10,15 euroa, ylin 10,50 euroa ja alin 7,66 euroa.

Taloudellinen kehitys 72

Hallituksen toimintakertomus

Konsernitilinpäätös 90

Konsernin laaja tuloslaskelma

91 92

Konsernin tase

Laskelma konsernin oman pääoman muutoksista Konsernin rahavirtalaskelma Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

93 94 94 96 99

1. Laatimisperiaatteet

2. Tuloksellisuus 3. Palkitseminen

106 116 133 135 140

4. Sijoitettu pääoma

5. Pääomarakenne ja rahoitusriskit

6. Tuloverot

7. Konsernin rakenne

8. Muut liitetiedot

Emoyrityksen tilinpäätös 141

Emoyrityksen tuloslaskelma

142 143 144

Emoyrityksen tase

Emoyrityksen rahoituslaskelma Emoyrityksen tilinpäätöksen liitetiedot

156

Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä Tilintarkastuskertomus

157 161 165 166 167

Osakkeet ja osakkeenomistajat Tunnuslukujen laskentaperiaatteet

Vertailukelpoiset tunnusluvut

Verot ja tunnusluvut

Hallinnointi

88

89

Toimintakertomus | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by