Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

■ Ulkomaanvaluutan määräisten erien muuntaminen

■ Muut tilinpäätöksen laatimisperiaatteet Muut tilinpäätöksen laatimisperiaatteet esitetään osana liitetietoja, joihin ne liittyvät. ■ Keskeiset arviot ja harkinta Tilinpäätöksen laatiminen edellyttää johdon arvioiden ja oletusten käyttä- mistä ja harkintaan perustuvia ratkaisuja, jotka vaikuttavat varojen ja vel- kojen määriin, ehdollisten varojen ja velkojen esittämiseen tilinpäätöksessä sekä tuottojen ja kulujen määrään. Vaikka arviot ja oletukset perustuvat johdon tämän hetkiseen parhaaseen näkemykseen, on mahdollista, että toteutumat poikkeavat tilinpäätöksessä käytetyistä arvoista. Tilinpää- töksen kannalta keskeisimmät osa-alueet, joihin liittyy johdon arvioita ja harkintaan perustuvia ratkaisuja, esitetään seuraavissa liitetiedoissa:

Konserniyritysten tilinpäätöksiin sisältyvät erät määritetään siinä valuu- tassa, joka on kunkin yrityksen pääasiallisen toimintaympäristön valuutta. Konsernitilinpäätös esitetään euroina, joka on konsernin emoyrityksen toiminta- ja esittämisvaluutta. Ulkomaanvaluutan määräiset liiketapahtumat kirjataan toimintavaluu- tassa käyttäen tapahtumapäivän kurssia. Tilikauden päättyessä avoimina olevat ulkomaanvaluutan määräiset saamiset ja velat muunnetaan toimintavaluutan määräisiksi käyttäen tilinpäätöspäivän kursseja. Venäjän Ruplan arvostuskurssina on käytetty maaliskuusta 2022 lähtien Refinitiivin julkaisemaa EUR/RUB päätöskurssia, joka johdon harkinnan mukaan edustaa parhaiten ajankohdan markkinakurssia. Ulkomaanvaluutan määräisistä liiketapahtumista ja monetaaristen erien muuntamisesta syntyneet voitot ja tappiot kirjataan rahoitustuottoihin ja -kuluihin. Valuuttasuojauksesta kerrotaan liitetiedossa 5.6 Rahoitusriskien hallinta. Konserniyritysten, joiden toimintavaluutta on muu kuin euro, tuloslas- kelmat muunnetaan euroiksi käyttäen tilikauden keskikursseja ja taseet käyttäen tilinpäätöspäivän kursseja. Konserniyritysten tuloslaskelmien ja taseiden muuntamisesta eri kursseilla sekä ulkomaisiin yksikköihin tehtyjen nettosijoitusten muuntamisesta syntyvät muuntoerojen muu- tokset kirjataan konsernin laajaan tuloslaskelmaan. Konserniyrityksestä luovuttaessa joko myymällä tai purkamalla luopumishetkeen mennessä kertyneet muuntoerot kirjataan tuloslaskelmaan osana luopumisesta syntyvää voittoa tai tappiota. ■ Osakekohtainen tulos Laimentamaton osakekohtainen tulos lasketaan käyttäen raportointikau- den painotettua keskimääräistä osakemäärää, jota laskettaessa on vähen- netty konsernin hallussa olevat omat osakkeet. Laimennusvaikutuksella oikaistua osakekohtaista tulosta laskettaessa osakkeiden keskimääräistä lukumäärää oikaistaan mahdollisten liikkeeseen laskettujen oman pääoman instrumenttien laimennusvaikutuksella. Osakekohtaista tulosta laskettaessa tuloksena käytetään emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluvaa raportointikauden tulosta.

1. Laatimisperiaatteet

Liiketoiminta ja arvonluonti

■ Konsernin perustiedot Metsä Board Oyj tytäryrityksineen muodostaa metsäteollisuuskonsernin (”Metsä Board” tai ”konserni”). Metsä Boardin liiketoiminta koostuu taivekartonki-, ensikuitulaineri- ja markkinaselluliiketoiminnoista, joiden taloudellisesta kehityksestä Metsä Board raportoi yhdellä raportointisegmentillä. Konsernin emoyritys on Metsä Board Oyj Emoyrityksen kotipaikka on Helsinki ja sen rekisteröity osoite on Revontulenpuisto 2, 02100 Espoo. Emoyhtiön osakkeet noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Metsäliitto Osuuskunta omisti vuoden 2022 lopussa 50,2 prosenttia osakkeista, ja näiden osakkeiden tuottama äänivalta oli 68,2 prosenttia. Jäljennös konsernitilinpäätöksestä on saatavissa Internet-osoitteesta www.metsaboard.com tai konsernin emoyrityksen pääkonttorista osoit- teesta Revontulenpuisto 2, 02100 Espoo. Metsä Board Oyj:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 8.2.2023 tämän tilinpäätöksen julkistettavaksi. Suomen osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajilla on mahdollisuus hyväksyä tai hylätä tilinpäätös sen julkistamisen jälkeen pidettävässä yhtiökokouksessa.Suomen osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajilla on mahdollisuus hyväksyä tai hylätä tilinpäätös sen julkistamisen jälkeen pidettävässä yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksella on myös mahdollisuus tehdä päätös tilinpäätöksen muuttamisesta. ■ Laatimisperuste Konsernitilinpäätös on laadittu Euroopan unionissa käyttöön hyväksyttyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards, IFRS) mukaisesti noudattaen 31.12.2022 voimassaolleita standardeja ja tulkintoja. Konsernitilinpäätöksen liitetiedot ovat myös suomalaisten, IFRS-säännöksiä täydentävien kirjanpito- ja yhteisölainsää- dännön vaatimusten mukaiset. Konsernitilinpäätös esitetään miljoonina euroina. Konsernitilinpäätös on laadittu perustuen alkuperäisiin hankintame- noihin lukuun ottamatta käypään arvoon kirjattavia rahoitusvaroja, suo- jauskohteita käyvän arvon suojauksessa, etuusperusteisiin järjestelyihin kuuluvia varoja ja velvoitteita sekä osakeperusteisia maksuja, jotka on arvostettu käypään arvoon.

■ Venäjän sotatoimien vaikutukset Venäjän sotatoimien vaikutuksista liiketoimintaan on kerrottu hallituksen toimintakertomuksessa. Venäjän liiketoiminnan lopettamisen seurauksena konserni kirjasi vuonna 2022 0,3 miljoonan euron arvonalentumisen Venäjän toimintojen varoihin. Lisäksi konserni kirjasi 0,7 miljoonaa euron tappion liiketoiminnan muihin kuluihin pääosin liittyen kertyneisiin Venäjän ruplamääräisiin muuntoeroihin. Lisätietoja liitetiedoissa: 2.4 Liiketoiminnan kulut, 4.2. Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, 5.1 Oma pääoma, muuntoerot ja 5.2 Rahoitustuotot ja -kulut.

Kestävyysraportti

Taloudellinen kehitys 72

Hallituksen toimintakertomus

Konsernitilinpäätös 90

Keskeiset arviot ja harkinta

Liite

Konsernin laaja tuloslaskelma

91 92

Konsernin tase

Eläkevelvoitteet

3.4 Eläkevelvoitteet

Laskelma konsernin oman pääoman muutoksista Konsernin rahavirtalaskelma Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

Aineettomat hyödykkeet ja arvonalennustestaus

4.1 Aineettomat hyödykkeet

■ Tilikaudella 2022 sovellettavat standardimuutokset

93 94 94 96 99

Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet ja Vuokrasopimukset

4.2 Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet

Käypään arvoon arvostetut rahoitusinstrumentit

Muutokset IAS 16:een Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet - aiottua käyttöä edeltävät tulot. Muutosten mukaan keskeneräisen aineellisen hyödykkeen käytöstä syntyneiden tuotteiden myyntituotot ja niihin liittyvät valmistusmenot tulee kirjata tulosvaikutteisesti. Muutoksilla on vaikutusta konsernin aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden hankintamenon mää- rittelyyn. Vuosina 2022 ja 2021 ei ollut olennaisia keskeneräisen aineellisen hyödykkeen käytöstä syntyneitä tuotteiden myyntituottoja. Muilla standardimuutoksilla ei ole olennaista vaikutusta konsernin tilinpäätökseen.

4.3 Muut sijoitukset

1. Laatimisperiaatteet

2. Tuloksellisuus 3. Palkitseminen

Vaihto-omaisuuden arvostus

4.4 Vaihto-omaisuus

Myyntisaamisten arvostus

4.5 Myyntisaamiset ja muut saamiset

106 116 133 135 140

4. Sijoitettu pääoma

Varaukset

4.8 Varaukset

5. Pääomarakenne ja rahoitusriskit

Tuloverot

6. Tuloverot

6. Tuloverot

8.1 Ehdolliset velat ja varat sekä sitoumukset

Oikeudelliset vastuut

7. Konsernin rakenne

8. Muut liitetiedot

Emoyrityksen tilinpäätös 141

■ Tulevilla tilikausilla sovellettavat uudet ja muutetut standardit

Emoyrityksen tuloslaskelma

142 143 144

Emoyrityksen tase

Muutokset IAS 12:aan Tuloverot - laskennallisen veron kirjaaminen yhdestä tapahtumasta syntyvästä omaisuuserästä ja velasta (sovellettava 1.1.2023 tai sen jälkeen alkavilla tilikausilla). Muutokset kaventavat alkuperäistä kirjaamista koskevaa poikkeussääntöä ja selventävät, ettei poikkeussääntö sovellu tapahtumiin, kuten vuokrasopimukset ja purkuvelvoitteet, joista syntyy yhtä suuret ja vastakkaiset väliaikaiset erot. Muutoksilla on vaiku- tusta esitettäviin liitetietoihin. Muilla standardimuutoksilla ei ole olennaista vaikutusta konsernin tilinpäätökseen.

Emoyrityksen rahoituslaskelma Emoyrityksen tilinpäätöksen liitetiedot

156

Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä Tilintarkastuskertomus

157 161 165 166 167

Osakkeet ja osakkeenomistajat Tunnuslukujen laskentaperiaatteet

Vertailukelpoiset tunnusluvut

Verot ja tunnusluvut

Hallinnointi

94

95

Konsernitilinpäätös | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by