Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

Tilinpäätöstä koskevat hallituksen ja toimitusjohtajan velvollisuudet

• Teemme johtopäätöksen siitä, onko hallituksen ja toimitusjohtajan ollut asianmukaista laatia tilinpäätös perustuen oletukseen toiminnan jatkuvuudesta, ja teemme hankkimamme tilintarkastusevidenssin perusteella johtopäätöksen siitä, esiintyykö sellaista tapahtumiin tai olosuhteisiin liittyvää olennaista epävarmuutta, joka voi antaa merkittä- vää aihetta epäillä emoyhtiön tai konsernin kykyä jatkaa toimintaansa. Jos johtopäätöksemme on, että olennaista epävarmuutta esiintyy, meidän täytyy kiinnittää tilintarkastuskertomuksessamme lukijan huomiota epävarmuutta koskeviin tilinpäätöksessä esitettäviin tietoihin tai, jos epävarmuutta koskevat tiedot eivät ole riittäviä, mukauttaa lausuntomme. Johtopäätöksemme perustuvat tilintarkastuskertomuk- sen antamispäivään mennessä hankittuun tilintarkastusevidenssiin. Vastaiset tapahtumat tai olosuhteet voivat kuitenkin johtaa siihen, ettei emoyhtiö tai konserni pysty jatkamaan toimintaansa. • Arvioimme tilinpäätöksen, kaikki tilinpäätöksessä esitettävät tiedot mukaan lukien, yleistä esittämistapaa, rakennetta ja sisältöä ja sitä, kuvastaako tilinpäätös sen perustana olevia liiketoimia ja tapahtumia siten, että se antaa oikean ja riittävän kuvan. • Hankimme tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastu- sevidenssiä konserniin kuuluvia yhteisöjä tai liiketoimintoja koskevasta taloudellisesta informaatiosta pystyäksemme antamaan lausunnon konsernitilinpäätöksestä. Vastaamme konsernin tilintarkastuksen ohjauksesta, valvonnasta ja suorittamisesta. Vastaamme tilintarkastus- lausunnosta yksin. Kommunikoimme hallintoelinten kanssa muun muassa tilintarkastuksen suunnitellusta laajuudesta ja ajoituksesta sekä merkittävistä tilintarkastus- havainnoista, mukaan lukien mahdolliset sisäisen valvonnan merkittävät puutteellisuudet, jotka tunnistamme tilintarkastuksen aikana. Lisäksi annamme hallintoelimille vahvistuksen siitä, että olemme nou- dattaneet riippumattomuutta koskevia relevantteja eettisiä vaatimuksia, ja kommunikoimme niiden kanssa kaikista suhteista ja muista seikoista, joiden voi kohtuudella ajatella vaikuttavan riippumattomuuteemme, ja soveltuvissa tapauksissa niihin liittyvistä varotoimista. Päätämme, mitkä hallintoelinten kanssa kommunikoiduista seikoista olivat merkittävimpiä tarkasteltavana olevan tilikauden tilintarkastuksessa ja näin ollen ovat tilintarkastuksen kannalta keskeisiä. Kuvaamme kyseiset seikat tilintarkastuskertomuksessa, paitsi jos säädös tai määräys estää kyseisen seikan julkistamisen tai kun äärimmäisen harvinaisissa tapauk- sissa toteamme, ettei kyseisestä seikasta viestitä tilintarkastuskertomuk- sessa, koska siitä aiheutuvien epäedullisten vaikutusten voisi kohtuudella odottaa olevan suuremmat kuin tällaisesta viestinnästä koituva yleinen etu.

TILINTARKASTUKSEN KANNALTA KESKEISET SEIKAT

KUINKA KYSEISIÄ SEIKKOJA KÄSITELTIIN TILINTARKASTUKSESSA

Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat tilinpäätöksen laatimisesta siten, että konsernitilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan EU:ssa käyttöön hyväk- syttyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IFRS) mukaisesti ja siten, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan Suomessa voimassa olevien tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten mukaisesti ja täyttää lakisääteiset vaatimukset. Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat myös sellai- sesta sisäisestä valvonnasta, jonka ne katsovat tarpeelliseksi voidakseen laatia tilinpäätöksen, jossa ei ole väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä. Hallitus ja toimitusjohtaja ovat tilinpäätöstä laatiessaan velvollisia arvi- oimaan emoyhtiön ja konsernin kykyä jatkaa toimintaansa ja soveltuvissa tapauksissa esittämään seikat, jotka liittyvät toiminnan jatkuvuuteen ja siihen, että tilinpäätös on laadittu toiminnan jatkuvuuteen perustuen. Tilin- päätös laaditaan toiminnan jatkuvuuteen perustuen, paitsi jos emoyhtiö tai konserni aiotaan purkaa tai toiminta lakkauttaa tai ei ole muuta realistista vaihtoehtoa kuin tehdä niin.

Aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden arvostus (konsernitilinpäätöksen liitetiedot 4.1 ja 4.2) Aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden tasearvot ovat yhteensä 1 126 milj. euroa muodostaen 33 % konsernin taseen loppusummasta. Aineellisiin hyödykkeisiin sisältyvä keskeneräisten hankintojen tasearvo on 163 milj. euroa. Aineelliset ja aineettomat hyödykkeet kohdistetaan rahavirtaa

Tarkastustoimenpiteisiimme on sisältynyt aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden aktivointi- ja poistoperiaatteiden asianmukaisuuden arviointia sekä investointien taloudellisten kontrollien testausta. Olemme myös arvioineet omaisuuserien tasearvojen testauslaskel- missa käytettyjä keskeisiä oletuksia suhteessa emoyhtiön hallituksen hyväksymiin budjetteihin, konsernin ulkopuolisiin lähteisiin ja omiin näkemyksiimme. Olemme testanneet laskelmien teknistä oikeellisuutta ja verranneet käytettyjä oletuksia markkina- ja toimialakohtaisiin tietoihin. Lisäksi olemme arvioineet aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden esittämiseen liittyvien liitetietojen asianmukaisuutta.

Liiketoiminta ja arvonluonti

Kestävyysraportti

tuottaville yksiköille, joille suoritetaan arvonalentumistestaus vuosittain tai aina kun esiintyy viite siitä, että rahavirtaa tuottavan yksikön arvo saattaa olla alentunut. Arvonalentumistestausten taustalla olevien rahavirtaennusteiden keskeisten oletusten määrittäminen edellyttää johdon harkintaa. Tasearvojen merkittävyydestä johtuen aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden arvostus on tilintarkastuksen kannalta keskeinen seikka.

Taloudellinen kehitys 72

Hallituksen toimintakertomus

Konsernitilinpäätös 90

Konsernin laaja tuloslaskelma

Vaihto-omaisuuden arvostus (konsernitilinpäätöksen liitetieto 4.4)

91 92

Konsernin tase

Laskelma konsernin oman pääoman muutoksista Konsernin rahavirtalaskelma Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

Varastojen hallinta, inventointikäytännöt ja vaihto-omaisuuden hinnoittelu ovat keskeisiä tekijöitä vaihto-omaisuuden arvostuksessa. Konsernin vaihto-omaisuuden tasearvo oli tilikauden lopussa 507 milj. euroa. Vaihto-omaisuuden arvostukseen sisältyy johdon arvionvaraisuutta mahdollisen epäkurantin vaihto-omaisuuden määrittämiseen sekä valmiiden tuotteiden markkinahintojen vaihteluun liittyen. Vaihto-omaisuuden arvostuksella on merkittävä vaikutus tilikauden tulokseen, mistä johtuen se on tilintarkastuksen kannalta keskeinen seikka.

Olemme arvioineet laskentaperiaatteiden asianmukaisuutta suhteessa IFRS-säännöstöön sekä vaihto-omaisuuden hallinnan kannalta keskeis- ten tietojärjestelmien toimivuutta. Olemme testanneet vaihto-omaisuuden hallintaan ja valvontaan sekä varastomäärien oikeellisuuteen ja arvostukseen liittyviä kontrolleja ja suorittaneet aineistotarkastustoimenpiteitä vaihto-omaisuuden arvostuksen oikeellisuuden varmistamiseksi. Olemme myös olleet seuraamassa inventointien toteutusta tilikauden aikana.

Tilintarkastajan velvollisuudet tilinpäätöksen tilintarkastuksessa

93 94 94 96 99

Tavoitteenamme on hankkia kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätök- sessä kokonaisuutena väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, sekä antaa tilintarkastuskertomus, joka sisältää lausun- tomme. Kohtuullinen varmuus on korkea varmuustaso, mutta se ei ole tae siitä, että olennainen virheellisyys aina havaitaan hyvän tilintarkastustavan mukaisesti suoritettavassa tilintarkastuksessa. Virheellisyyksiä voi aiheutua väärinkäytöksestä tai virheestä, ja niiden katsotaan olevan olen- naisia, jos niiden yksin tai yhdessä voisi kohtuudella odottaa vaikuttavan taloudellisiin päätöksiin, joita käyttäjät tekevät tilinpäätöksen perusteella. Hyvän tilintarkastustavan mukaiseen tilintarkastukseen kuuluu, että käytämme ammatillista harkintaa ja säilytämme ammatillisen skeptisyy- den koko tilintarkastuksen ajan. Lisäksi: • Tunnistamme ja arvioimme väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvat tilinpäätöksen olennaisen virheellisyyden riskit, suunnittelemme ja suoritamme näihin riskeihin vastaavia tilintarkastustoimenpiteitä ja hankimme lausuntomme perustaksi tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastusevidenssiä. Riski siitä, että väärinkäytöksestä johtuva olennainen virheellisyys jää havaitsematta, on suurempi kuin riski siitä, että virheestä johtuva olennainen virheellisyys jää havaitse- matta, sillä väärinkäytökseen voi liittyä yhteistoimintaa, väärentämistä, tietojen tahallista esittämättä jättämistä tai virheellisten tietojen esittämistä taikka sisäisen valvonnan sivuuttamista. • Muodostamme käsityksen tilintarkastuksen kannalta relevantista sisäisestä valvonnasta pystyäksemme suunnittelemaan olosuhteisiin nähden asianmukaiset tilintarkastustoimenpiteet mutta emme siinä tarkoituksessa, että pystyisimme antamaan lausunnon emoyhtiön tai konsernin sisäisen valvonnan tehokkuudesta. • Arvioimme sovellettujen tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden asian- mukaisuutta sekä johdon tekemien kirjanpidollisten arvioiden ja niistä esitettävien tietojen kohtuullisuutta.

1. Laatimisperiaatteet

2. Tuloksellisuus 3. Palkitseminen

106 116 133 135 140

4. Sijoitettu pääoma

5. Pääomarakenne ja rahoitusriskit

6. Tuloverot

7. Konsernin rakenne

Rahoitussopimukset ja suojausinstrumentit (konsernitilinpäätöksen liitetiedot 5.5, 5.6 ja 5.7)

8. Muut liitetiedot

Rahoitusvelkojen määrä on 453 milj. euroa, joka on 13 % taseen loppu- summasta. Lisäksi konsernilla on 200 milj. euroa taseen ulkopuolisia sitovia luottolupauksia. Konserni suojaa rahoitusriskejä korko- ja valuuttajohdannaisilla, joiden nimellisarvot yhteensä tilinpäätöshetkellä olivat 2 171 milj. euroa. Rahoitus- ja johdannaissopimusten merkittävyyden ja tapahtumien suuren määrän vuoksi rahoitussopimukset ja suojausinstrumentit on määritelty tilintarkastuksen kannalta keskeiseksi seikaksi.

Tarkastustoimenpiteisiimme on sisältynyt rahoitusinstrumenttien kir- jaus- ja arvostusperiaatteiden asianmukaisuuden arviointia suhteessa IFRS-säännöksiin sekä rahoitusinstrumenttien kirjanpitokäsittelyn oikeellisuuteen ja arvostukseen liittyvien kontrollien testausta. Tilinpäätöksessä rahoitusinstrumenttien arvostusten asianmukai- suutta on testattu erilaisilla analyyseilla sekä valitsemalla erilaisilla otantamenetelmillä tarkastuksen kohteeksi yksittäisiä tapahtumia. Lisäksi olemme arvioineet rahoitusinstrumenttien esittämiseen liittyvien liitetietojen asianmukaisuutta.

Emoyrityksen tilinpäätös 141

Emoyrityksen tuloslaskelma

142 143 144

Emoyrityksen tase

Emoyrityksen rahoituslaskelma Emoyrityksen tilinpäätöksen liitetiedot

156

Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä Tilintarkastuskertomus

Taloudelliseen raportointiin liittyvä kontrolliympäristö ja tietojärjestelmät

157 161 165 166 167

Taloudelliseen raportointiin liittyvällä tietojärjestelmäympäristöllä ja yksittäisten tietojärjestelmien sovelluskontrolleilla on vaikutusta valittavaan tilintarkastustapaan. Konsernitilinpäätöksen perustuessa laajaan määrään tietovirtoja useista eri järjestelmistä, olemme määritelleet taloudellisen raportoin- nin kontrolliympäristön tilintarkastuksen kannalta keskeiseksi seikaksi.

Tarkastustoimenpiteisiimme on sisältynyt taloudellisen raportoinnin prosessin ja sen kontrolliympäristön arviointia sekä kontrollien tehok- kuuden testausta mukaan lukien yleisten tietojärjestelmäkontrollien testaus. Tarkastuksemme on painottunut täsmäytys- ja hyväksymis- kontrollien testaukseen sekä käyttövaltuuksien hallinnan arviointiin. Tarkastukseemme on myös sisältynyt merkittävässä määrin aineistotarkastus-toimenpiteitä sekä data-analyysejä olennaisimmista tuloslaskelma- ja tase-eristä.

Osakkeet ja osakkeenomistajat Tunnuslukujen laskentaperiaatteet

Vertailukelpoiset tunnusluvut

Verot ja tunnusluvut

Hallinnointi

158

159

Tilintarkastuskertomus | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by