Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

koko johtoryhmälle. Tuoteturvallisuus- ja vastuullisuusjohtaja johtaa asiantuntijatiimiä, joka tekee tiivistä yhteistyötä tuotannon, puunhankinnan, hankinnan ja logistiikan, henkilöstöhallinnon, markkinoinnin ja myynnin, viestinnän, sijoittajasuhteiden ja lakitoimintojen kanssa. Puunhankinta sekä hankinta- ja lakitoi- minnot on keskitetty Metsä Groupiin. Vastuullisuus on osa koko henkilöstön päivittäistä työtä, ja edellytämme vastuullisuutta myös toimittajiltamme, asiakkailtamme ja muilta yhteistyökumppaneilta. Vastuullisuuden hallinnoinnista löytyy lisätietoja sivuilla 52–57.

Metsä Boardin liiketulokseen (painotus 50 prosenttia), hallituksen määrittämiin strategisiin tavoitteisiin (painotus 50 prosenttia), mukaan lukien vastuullisuustavoitteet, sekä Metsä Groupin liiketuloskertoimen toteumaan. Vuonna 2022 toimitusjohtajan vastuullisuustavoite liittyi työturvallisuuteen. Muiden johtoryhmän jäsenten palkkio perustuu Metsä Boardin liiketulokseen (painotus 30 tai 50 prosenttia), oman vastuualueen tavoitteisiin (painotus 50 tai 70 prosenttia), mukaan lukien vastuullisuustavoitteet, sekä Metsä Groupin liiketuloskertoimen toteumaan. Vuonna 2022 muiden johtoryhmän jäsenten vastuul- lisuustavoitteet koskivat muun muassa energian- ja vedenkäytön vähentämistä, vastuullisuusyhteistyötä asiakkaiden kanssa ja vastuullisten tuotteiden kehittämistä.

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

Vastuullisuuden johtaminen

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

E S G

Liiketoiminta ja arvonluonti

Vastuullisuuden yhteys palkitsemiseen Jokaisen metsäboardilaisen tulospalkkiotavoitteeseen sisältyy vastuullisuustavoite. Toimitusjohtajan palkitseminen perustuu

Vastuullisuutemme perustana ovat hyvän hallintotavan noudattaminen, sosiaalisen ja ym- päristövastuun kantaminen, liiketoiminnan eettisyyden ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä toimintamme jatkuva parantaminen kaikilla näillä osa-alueilla. Omien toimintojemme lisäksi edellytämme vastuullisuutta myös toimittajiltamme, asiakkailtamme ja muilta yhteis- työkumppaneilta.

Kestävyysraportti 20 Vastuullisuuden johtaminen 22 Edistyminen

2030-kestävyystavoitteissamme 23 Vastuullisuuden olennaiset teemat 24 Materiaalivirrat ja kiertotalous

VASTUULLISUUDEN HALLINNOINTI METSÄ BOARDISSA

E Ympäristö 27

Vastuullisuuden hallinnointimalli Metsä Boardissa vastuullisuuden toteutumista seuraavat ja tukevat yhtiön hallitus, toimitusjohtaja ja johtoryhmä. Vastuullisuus on sisällytetty yhtiön hallituksen hyväksymään strategiaan, pitkän aikavälin liiketoiminta- ja investointisuunnitelmiin, riskienarviointei- hin sekä vuotuisiin toimintasuunnitelmiin. Toimitusjohtaja vastaa vastuullisuustoimenpiteiden toteutta- misesta hallituksen antamien ohjeiden mukaisesti. Toimitusjohtaja esittelee hallitukselle vuosisuunnitelman mukaisesti ympäris- töasioiden katsauksen ja kestävyystavoitteiden edistymiseen keskittyvän vastuullisuuskatsauksen kahdesti vuodessa sekä työturvallisuuskatsauksen ja T&K-katsauksen kerran vuodessa. Yhtiön johtoryhmä valmistelee vastuullisuuteen liittyvät asiat ennen kuin toimitusjohtaja esittelee ne hallitukselle. Hallitus käsit- telee ja hyväksyy toimitusjohtajan esittelemät vastuullisuusasiat, kuten kestävyystavoitteet ja niihin liittyvät investointisuunnitelmat, ja valvoo asioiden toteutumista vuosittain.

Hallitus

Johtoryhmän jäsenistä kehitysjohtaja vastaa tutkimuksesta ja tuotekehityksestä, liiketoiminnan kehityksestä sekä vastuul- lisuudesta. Kehitysjohtaja osallistuu Metsä Groupin kestävän kehityksen prosessin johtoryhmään ja raportoi vastuullisuustoi- menpiteiden toteutuneet tulokset kestävän kehityksen prosessin johtoryhmälle vuosineljänneksittäin. Talousjohtaja johtaa Metsä Boardin riskikomiteaa, joka käsit- telee vastuullisuuteen liittyviä riskejä osana yhtiön yleistä riskien arviointia. Yhtiön riskienarvioinnin tulokset, vastuullisuuteen liittyvät riskit mukaan lukien, esitellään hallitukselle ja tarkastus- valiokunnalle kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi tarkastusvaliokunta käsittelee kahdesti vuodessa tietoturvallisuuskatsauksen ja vuosittain compliance-katsauksen. Hallitukselle ja valiokunnille esitellään myös muita vastuullisuuteen liittyviä asioita, kuten investointisuunnitelmia, tarpeen mukaan. Metsä Boardin tuoteturvallisuus- ja vastuullisuusjohtaja raportoi vastuullisuuden toteutumisesta ja kehitystarpeista yhtiön kehitys- johtajalle ja esittelee säännöllisesti ajankohtaiset vastuullisuusasiat

Metsäluonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta

30 Vastuulliset tuotteet 32 Ilmasto ja energia 36 Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet 38 Muut päästöt 39 Jätteet ja sivutuotteet 40 Vesi

Metsä Groupin kestävän kehityksen prosessin johtoryhmä

Johtoryhmä

Tuoteturvallisuus- ja vastuullisuusjohtaja

Liiketoimintafunktiot

Vastuullinen ja eettinen toiminta sekä lakien noudattaminen ovat Metsä Boardin liiketoiminnan perusta. Noudattamamme toimin- tatavat perustuvat Metsä Groupin eettisiin toimintaperiaatteisiin ja politiikkoihin. Kestävyystavoitteemme perustuvat yhtiömme strategiaan, Metsä Groupin kestävyystavoitteisiin ja yritysvastuun olennaisuusanalyysiin (s. 23).

S Sosiaalinen vastuu 43 Työyhteisö 48 Työturvallisuus 50 Tuoteturvallisuus

G Vastuullisuuden hallinnointi 53 Oikein toimimisen kulttuuri 54 Toimitusketjun vastuullisuus 58 Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Taulukot ja raportointiperiaatteet 60 Tehdaskohtaiset tiedot 61 Tuotantokapasiteetit ja ympäristölupiin liittyvät poikkeamat

ESG-arvioinnit Metsä Board osallistuu aktiivisesti seuraaviin ESG- ja vastuullisuusarviointeihin:

ESG-ARVIOINTI

ARVOSANA

KOMMENTTI

PÄIVITETTY

CDP

Climate Change: A Water Security: A Forests: A

Metsä Board on korkeimmalla tasolla ilmastonmuutoksen torjumisessa sekä veden ja metsien kestävässä käytössä. Asteikko ulottuu arvosanasta D- arvosanaan A. Metsä Board on korkeimmalla platinatasolla, ja kuuluu yhden prosentin parhaimmistoon paperin, kartongin ja pakkausten valmistajien luokassa. Arvioinnin korkein mahdollinen pistemäärä on 100. Metsä Board on korkeimmalla tasolla. Asteikko ulottuu arvosanasta CCC arvosanaan AAA. Metsä Boardin riski kokea merkittäviä ESG-tekijöiden taloudellisia vaikutuksia on matala. Pisteytyksessä 0 merkitsee pienintä riskiä ja 100 korkeinta riskiä.

Q4/2022

Kestävyysraportointi uudistuu

EcoVadis

87

Q2/2022

Euroopan unionin kestävyysraportointia koskeva direktiivi tulee voimaan astuessaan merkittävästi vaikuttamaan yritysten kestävyysraportointiin. Metsä Boardissa olemme aloittaneet valmistelut siirtymällä nykyisessä kestävyysraportissa ESG-jaon mukaiseen rakenteeseen, perehtymällä tuleviin raportointistandardeihin ja varmentamalla keskeiset vastuulli- suustietomme. Raportoinnissa olemme ottaneet käyttöömme työkalun, joka mahdollistaa taloudellisten tietojen lisäksi myös vastuullisuustietojen digitaalisen ja koneellisesti luettavan raportoinnin. ”Yhteys kestävyysraportoinnin ja taloudellisen raportoinnin välillä vahvistuu. Metsä Board esimerkiksi raportoi vaikutuksestaan ilmastoon, ja toisaalta ilmastoon liittyvät riskit on huomioitava liiketoiminnan näkö- kulmasta”, sanoo talousjohtaja Henri Sederholm .

MSCI

AAA

Q4/2021

62 SASB-raportointi 64 TCFD-raportointi 66 Kestävyystietojen raportointiperiaatteet 68 Varmennuslausunto

Sustainalytics

14,6

Q3/2022

ISS ESG Corporate Rating B-

Metsä Board on Prime-tasolla. Asteikko ulottuu arvosanasta D- arvosanaan A+.

Q4/2022

ISS QualityScore

Environment: 2 Social: 6 Governance: 3

Pisteytyksessä 1 merkitsee pienintä hallinnointiriskiä ja korkeatasoista vastuullisuusraportointia, ja 10 on heikoin arvosana.

Q4/2022

Taloudellinen kehitys

VigeoEiris, Moody’s ESG Solutions

68

Metsä Board on edistyneellä Advanced-tasolla. Arvioinnin korkein mahdollinen pistemäärä on 100.

Q3/2021

Hallinnointi

Circulytics®

B

Metsä Board on Ellen MacArthur -säätiön Circulytics®-arvioinnissa tasolla B. Asteikko ulottuu arvosanasta E arvosanaan A.

Q4/2022

20

21

Kestävyysraportti | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by