Metsä Board vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

LIIKETOIMINTA JA ARVONLUONTI

TALOUDELLINEN KEHITYS

KESTÄVYYSRAPORTTI

HALLINNOINTI

Vastuulliset tuotteet

METSÄ BOARD Vuosikertomus ja kestävyysraportti 2022

E S G

Liiketoiminta ja arvonluonti

Käytämme luonnonvaroja mahdollisimman tehokkaasti kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, ja tavoitteenamme ovat täysin fossiilittomat tuotteet. Näin tuotteidemme jalanjälki ilmastoon ja ympäristöön pienenee.

Pääosin uusiutuvasta raaka-aineesta resurssitehokkaasti valmistetut kevyet kartonkimme vastaavat hyvin kiertotalouden tarpeisiin. Kaikki kartonkimme ovat kierrätettäviä riippuen pai- kallisista kierrätysjärjestelmistä, ja hyvällä pakkaussuunnittelulla sekä osallistumalla kierrätystä tukeviin aloitteisiin pyrimme siihen, että tuotteemme kierrätetään käytön jälkeen. Jos pakkauksen kierrätys ei ole mahdollista esimerkiksi ruokajäämien vuoksi, kompostointi on kartongeillemme hyvä vaihtoehto. Kaikki Metsä

Boardin kartongit lukuun ottamatta PE-päällystettyjä lajeja on sertifioitu teollisesti kompostoituviksi DIN EN 13432 ja ASTM D6400 -standardien mukaisesti. Lisäksi osalla kartonkilajeista on kotikompostoituvuuden sertifiointi NF T 51–800 -standardin mukaisesti.

Kestävyysraportti 20 Vastuullisuuden johtaminen 22 Edistyminen

2030-kestävyystavoitteissamme 23 Vastuullisuuden olennaiset teemat 24 Materiaalivirrat ja kiertotalous

Lue lisää tuotekehityksestämme ja palveluistamme s. 16–17 .

Mittarit ja edistyminen

Lue lisää raaka-aineidemme jäljitettävyydestä ja riskinhallinnasta s. 50–51 .

E Ympäristö 27

Metsäluonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta

FOSSIILITTOMAT RAAKA-AINEET %

Tavoitteemme on käyttää vain fossiilittomia raaka-aineita ja pakkaus­ materiaaleja vuoden 2030 loppuun mennessä.

Vuonna 2022 raaka-aineistamme ja tuotteidemme pakkausmateriaaleista fossiilittomia oli 99,3 % (99,2) kuivaton- nia kohti.

Pienelläkin keventämisellä on suuri vaikutus

30 Vastuulliset tuotteet 32 Ilmasto ja energia 36 Ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja mahdollisuudet 38 Muut päästöt 39 Jätteet ja sivutuotteet 40 Vesi

100

Metsä Boardin vuotuinen taivekartonkikapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia. Se vastaa

90

80

1 %

70

18 19 20 21 22 TAVOITE 2030

1 %

1,6 miljoonaa pakkausta päivässä

160

S Sosiaalinen vastuu 43 Työyhteisö 48 Työturvallisuus 50 Tuoteturvallisuus

kevennys kartongissa tuo materiaalisäästöt, jotka vastaavat

miljoonaa 19 gramman pakkausta päivässä

Toimintamme

G Vastuullisuuden hallinnointi 53 Oikein toimimisen kulttuuri 54 Toimitusketjun vastuullisuus 58 Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Taulukot ja raportointiperiaatteet 60 Tehdaskohtaiset tiedot 61 Tuotantokapasiteetit ja ympäristölupiin liittyvät poikkeamat

Fossiilittomat tuotteet Pääraaka-aineemme puukuidun osuus kaikista raaka-aineistamme on 93 prosenttia kuivatonnia kohti. Tämän lisäksi kartongeissamme käytetään muun muassa luonnonmineraaleihin pohjautuvia raaka-­ aineita, kuten kalsiumkarbonaattia, fossiiliöljypohjaisia materiaa- leja, kuten lateksia, ja tarjoilupakkauksissa myös PE-päällystettä. Korvataksemme fossiiliöljypohjaiset materiaalit kehitämme edelleen kaikille käyttämillemme raaka-aineille systemaattista fossiilisuusosuuden seurantaa, joka pohjautuu toimittajiltamme saamaamme tietoon. Seuraamme aktiivisesti asiakkaidemme ja globaalien markkinoiden tarpeita, ja olemme toteuttaneet pakkausmateriaalikokeiluja ja koeajoja raaka-aineilla, joilla voidaan korvata esimerkiksi kartonkien latekseja ja nykyisiä pinnoitteita. Tuotteiden ympäristövaikutukset Tuotteidemme ympäristövaikutus syntyy tuotteen koko elinkaaren ajalta: raaka-aineiden tuotannosta ja hankinnasta, omista tuotantoprosesseistamme, kuljetuksista, sekä tuotteen jatkojalostamisesta ja loppukäsittelystä käytön jälkeen. Kartonkiemme ympäristövaikutusten arvioinnissa käytämme elinkaarianalyyseja, joita asiakkaamme voivat hyödyntää omien

pakkaustensa ympäristövaikutusten laskennassa, ja jotka auttavat asiakkaitamme pienentämään pakkaustensa ympäristövaikutuksia oikeilla materiaalivalinnoilla ja pakkausratkaisuilla. Samalla elin- kaarianalyysit auttavat meitä edelleen kehittämään tuotteidemme ympäristösuorituskykyä. Tuotteidemme elinkaarianalyysit ja eri materiaalien väliset vertailut teemme aina ISO 14040 ja ISO 14044 -standardien mukaisesti. Laskennassa huomioimme raaka-aineiden ja energian tuotannosta, hankinnasta ja kuljetuksista sekä omasta tuotannostamme aiheutuvat ympäristövaikutukset. Vuonna 2022 julkaisimme ensimmäisen ulkoisen osapuolen varmentaman EPD-ympäristötuoteselosteen, jossa raportoidaan läpinäkyvästi ja vertailukelpoisesti kartonkituotteen elinkaariarvioinnin tuloksia. Vastaavalla tavalla laskemme kaikkien tuotteidemme ympäristö- vaikutukset. Kartonkipakkauksen hiilijalanjäljen kannalta olennaisin merkitys on kartongin tuotannossa käytettävällä energialla ja kartongin keveydellä. Siirtyessämme tuotannossamme täysin fossiilittoman energian käyttöön tuotteidemme hiilijalanjälki pienenee edelleen. Esimerkiksi kartonkisen kirsikkatomaattirasian ilmastovaikutus on riippumattoman tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia pienempi kuin kierrätysmuovista valmistetun rasian (Lähde: Luonnonvarakeskus).

Helposti kierrätettävä pakkaus pienensi hiilijalanjälkeä

Baronie-konserniin kuuluva Belgian Ice Cream Group, BIG, vaihtoi jäätelökonvehtien tarjoilualustojen pakkausmateriaalin PE-päällystetystä kartongista helposti kierrätettävään disper- siopäällystettyyn MetsäBoard Prime FBB EB -kartonkiin. Tämä tukee Baronie-konsernin tavoitetta vähentää pakkausjätettä ja parantaa pakkausten kierrätettävyyttä. Uusi pakkaus suunniteltiin ja pakkauksen ympäristövaikutuk- set analysoitiin yhteistyössä Metsä Boardin pakkaussuun- nittelu- ja kestävän kehityksen palveluiden kanssa. Elinkaa- rianalyysin (LCA) mukaan siirtyminen dispersiopäällystettyyn kartonkiin vähensi pakkauksen hiilijalanjälkeä 32 prosenttia.

62 SASB-raportointi 64 TCFD-raportointi 66 Kestävyystietojen raportointiperiaatteet 68 Varmennuslausunto

Toisin sanoen korvaamalla 100 tonnia PE-päällysteistä kartonkia dispersiopäällystetyllä kartongilla vuotuiset hiilidioksidipäästöt pienenevät määrällä, joka vastaa 300 000 kilometrin ajomatkaa autolla. Lisäksi tarjoilualustan painon kevenemisen ansiosta kartonkia tarvitaan 5 prosenttia vähem- män tarjoilualustaa kohden, ja PE-päällysteestä luopuminen vähentää muovin käyttöä.

Taloudellinen kehitys

Hallinnointi

30

31

Kestävyysraportti | METSÄ BOARD VUOSIKERTOMUS JA KESTÄVYYSRAPORTTI 2022

Powered by