Metsä Board Vuosikatsaus 2023

TCFD-suositusten mukainen raportointi

Ilmastoon liittyvien riskien ja mahdollisuuksien raportointia koskevat TCFD-suositukset (The Task Force on Climate-related Financial Disclosures) sisällytettiin ISSB:n standardeihin (The International Sustainability Standards Board) vuonna 2023. Koska Metsä Board Oyj ei toistaiseksi raportoi ISSB:n standardien mukaisesti, yhtiön TCFD-raportointi vuonna 2023 on koottu alla olevaan taulukkoon. Viittaukset tarkempiin tietoihin on merkitty lyhentein: (KR) Kestävyysraportti, (HT) Hallituksen toimintakertomus, (CG) Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä. Hallinto- ja ohjausjärjestelmä Raportoi organisaation hallinto- ja ohjausjärjestelmän ilmastoon liittyvissä riskeissä ja mahdollisuuksissa. a) Kuvaa hallituksen valvontaa ilmastoon liittyvissä riskeissä ja mahdollisuuksissa. KR: Kestävyyden hallinto ja strategia, s. 21–24 CG: Riskienhallinta, s. 162 b) Kuvaa johdon roolia ilmastoon liittyvien riskien ja mahdollisuuksien arvioinnissa ja hallinnassa. KR: Kestävyyden hallinto ja strategia, s. 21–24 CG: Riskienhallinta, s. 162 Strategia Raportoi ilmastoon liittyvien riskien ja mahdollisuuksien todelliset ja mahdolliset vaikutukset organisaation liiketoimintaan, strategiaan ja taloudelliseen suunnitteluun niiltä osin kuin tieto on olennaista.

a) Kuvaa organisaation tunnistamat lyhyen, keski- pitkän ja pitkän aikavälin ilmastoon liittyvät riskit ja mahdollisuudet.

KR: Kestävyyden olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet, s. 26–28 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39 KR: E5 Resurssien käyttö ja kiertotalous, s. 46−49 HT: Merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät, s. 16–18 CG: Riskienhallinta, s. 162

b) Kuvaa ilmastoon liittyvien riskien ja mahdollisuuksien vaikutusta organisaation liiketoimintaan, strategiaan ja taloudelliseen suunnitteluun.

KR: Liiketoimintamalli, arvoketju ja strategia, s. 23−24 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39 KR: E5 Resurssien käyttö ja kiertotalous, s. 46−49 HT: Merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät, s. 16–18 CG: Riskienhallinta, s. 162

c) Kuvaa organisaation strategian häiriönsietokykyä huo- mioiden erilaiset ilmastoon liittyvät skenaariot, mukaan lukien 2°C tai alhaisempi skenaario.

Metsä Boardin strategian mukaisesti yhtiöllä on kaikki tehtaat kattava suunnitelma fossiilisen hiilidioksidin (Scope 1 ja Scope 2, markkinaperusteinen) nollapäästöjen saavuttamiseksi vuoden 2030 loppuun mennessä. Päästötavoite on tietee- seen perustuva ja SBTi:n hyväksymä (1,5°C tavoitetaso). Myös kaikkien raaka-aineiden osalta tavoitellaan fossiilittomuutta. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja vähähiiliseen tulevaisuuteen sopeutumiseksi on tehty ja tehdään investointeja ja ke- hitystoimenpiteitä, jotka koskevat energiatehokkuutta ja mahdollistavat siirtymän fossiilittomiin energianlähteisiin omassa energiantuotannossa ja ostoenergiassa. Yhtiö on analysoinut ilmastoon liittyviä skenaarioita sekä selvittänyt siirtymä- ja fy- sikaalisten riskien ja mahdollisuuksien potentiaalisia vaikutuksia liiketoimintaansa. Metsä Board hyödyntää muun muassa analyyseja, jotka perustuvat ilmastonmuutospaneelin (IPCC) käyttämiin RCP 2.6, RCP 4.5 ja RCP 8.5 -skenaarioihin (RCP = Representative Concentration Pathways).

KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39 KR: E5 Resurssien käyttö ja kiertotalous, s. 46−49 HT: Merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät, s. 16–18

Riskienhallinta Raportoi kuinka organisaatio tunnistaa, arvioi ja hallitsee ilmastoon liittyviä riskejä. a) Kuvaa organisaation ilmastoon liittyvien riskien tunnis- tamis- ja arviointiprosessit.

KR: Kestävyyden olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet, s. 26–28 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39 KR: E5 Resurssien käyttö ja kiertotalous, s. 46−49 HT: Merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät, s. 16–18 CG: Riskienhallinta, s. 162 KR: Kestävyyden olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet, s. 26–28 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39 KR: E5 Resurssien käyttö ja kiertotalous, s. 46−49 HT: Merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät, s. 16–18 CG: Riskienhallinta, s. 162 KR: Liiketoimintamalli, arvoketju ja strategia, s. 23−24 KR: Kestävyyden olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet, s. 26–28 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39 KR: E5 Resurssien käyttö ja kiertotalous, s. 46−49 HT: Merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät, s. 16–18 CG: Riskienhallinta, s. 162

b) Kuvaa organisaation ilmastoon liittyvien riskien hallintaprosessit.

c) Kuvaa millä tavoin ilmastoon liittyvien riskien tun- nistamis-, arviointi- ja hallintaprosessit on sisällytetty organisaation kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan.

Mittarit ja tavoitteet Raportoi mittarit ja tavoitteet, joita käytetään arvioimaan ja hallitsemaan relevantteja ilmastoon liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia niiltä osin kuin tieto on olennaista.

a) Raportoi mittarit, joita organisaatio käyttää arvioi- dessaan ilmastoon liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia strategiansa ja riskienhallintaprosessinsa mukaisesti. b) Raportoi Scope 1- ja Scope 2- sekä tarvittaessa Scope 3 -kasvihuonekaasupäästöt ja niihin liittyvät riskit. c) Kuvaa organisaation ilmastoon liittyvien riskien ja mahdollisuuksien hallinnassa käyttämät tavoitteet ja organisaation tulokset suhteessa kyseisiin tavoitteisiin.

KR: Mittarit ja tavoitteet, s. 28 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39

KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39

KR: Mittarit ja tavoitteet, s. 28 KR: E1 Ilmastonmuutos, s. 33−39

TCFD-suositusten mukainen raportointi | METSÄ BOARD 2023

Powered by