Metsä Board Vuosikatsaus 2023

E1 – Ilmastonmuutos

METSÄ BOARD Vuosikatsaus 2023

Luokitusjärjestelmän mukaisiin taloudellisiin toimintoihin liittyviin tuotteisiin ja palveluihin liittyvä osuus toimintamenoista - vuoden 2023 tiedot

Ilmastonmuutoksen hillintään ja energiaan liittyvät olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet

”Ei merkittävää haittaa” -kriteerit (DNSH: Does not significantly harm)

Liiketoiminta ja arvonluonti 2

Vaikutukset

Riskit ja mahdollisuudet Metsä Boardille

Hallinta

Tilikausi 2023

Vuosi

Merkittävän edistämisen kriteerit

Kasvihuonekaasupäästöt omissa toiminnoissa Metsä Boardin tuotanto aiheuttaa ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja (Scope 1 ja 2), s. 37.

Markkinamahdollisuus : Tuottamalla ja käyttämällä uusiutuvaa energiaa Metsä Board voi korvata fossiilisia energialähteitä. Uusiutuva energia muodostaa jo nyt 74 % Metsä Boardin tuotannossa käytetystä energiasta (Scope 1 & 2) s. 37. Suurin osa Metsä Boardissa tuotetusta energi- asta käytetään omaan tuotantoon, ja yhtiön energiaoma- varaisuus on korkea. Markkinamahdollisuus : Metsä Group on vuonna 2023 selvittänyt teknisiä ja liiketoiminnallisia mahdollisuuksia ottaa talteen biogeeninen hiilidioksidi hyödynnettäväksi uusiutuvien biotuotteiden raaka-aineena. Sääntelyriski : Sääntely aiheuttaa merkittäviä vaatimuksia uudenlaisesta tuotantoteknologiasta päästöjen vähentä- miseksi tai vaikuttaa biogeenisten hiilidioksidipäästöjen kestävyyskriteereihin ilmastoneutraaliuuden kannalta. Tämä voi aiheuttaa muutoksia energian ja kasvihuone- kaasupäästöjen hinnoittelussa ja lisätä kustannuksia sekä tuotannossa että kuljetuksissa. Markkinamahdollisuus : Metsä Boardin pääraaka-aine puu hankintaan pääasiassa suomalaisista ja ruotsalaisista metsistä (s. 67), mikä pitää kuljetusmatkat ja siten päästöt kohtuullisina. Sääntely- ja markkinariski : Sääntely ja asiakkaiden vaateet lisäävät vaatimuksia vähentää kasvihuonekaasu- päästöjä arvoketjussa. Kokonaisvaltainen arvoketjun ilmastovaikutusten tunnistaminen ja tarkka mittaaminen sekä vähentäminen on haastavampaa kuin omassa toiminnassa.

• Metsä Boardilla on strategiset tavoitteet parantaa energiatehokkuutta ja siirtyä käyttämään ainoastaan fossiilittomia polttoaineita sekä fossiilittomasti tuotettua ostosähköä ja -lämpöä. • Toimintavuonna tehtiin selvitys teknisten hiilinielujen toteutettavuudesta Metsä Groupin toiminnassa. • Aktiivinen vuoropuhelu poliittisten päättäjien kanssa kehittää toimintaympäristöä. Poliittista vaikuttamista on käsitelty tarkemmin osiossa G1 – Liiketoiminnan harjoittaminen.

Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Strategia ja taloudelliset tavoitteet

4 6

8

Arvonluonti

Yhtiön biogeeniset hiilidioksidipäästöt luokitellaan ilmastoneutraaleiksi, s. 37.

Taloudelliset toiminnat

Milj. euroa %

K; E; E/S

K; E; E/S

K; E; E/S

K; E; E/S

K; E; E/S

K; E; E/S K/E K/E K/E K/E K/E K/E K/E % M S

Taloudellinen kehitys 10 Avainluvut 12

Metsä Board tuottaa uusiutuvaa energiaa biopohjaisista polttoaineista, jotka koostuvat pääasiassa puupohjaisista tuotannon sivuvir- roista ja hakkuutähteistä.

A. LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT

Hallituksen toimintakertomus

A.1 Ympäristön kannalta kestävät (luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat Lämmön tai jäähdytyksen ja sähkön yhteistuotanto bioenergialla CCM 4.20.

20 72

• Kestävyysraportti • K estävyysraportin varmennusraportti

5,2 4% KE/SE/SE/SE/SE/S K K K K K K K

4 %

Ympäristön kannalta kestävien (luokitus­ järjestelmän mukaisten) toimintojen toiminta- menot (A.1)

5,2 4%4%0%0%0%0%0% K K K K K K K

4 %

Kasvihuonekaasupäästöt arvoketjun ylä- ja alavirrassa Metsä Boardin arvoketjun ylä- ja alavirta aiheuttavat ilmastoa lämmittäviä kasvihuone- kaasuja (Scope 3), s. 37.

74 78

Konsernitilinpäätös

• Toimintavuonna Scope 3 -päästöjen laskentaa kehitettiin edelleen. • Toimittajia kannustetaan asettamaan päästövähennys­ tavoitteet, esimerkiksi SBTi:n mukaisesti. Metsä Boardilla on SBTi:n hyväksymä Scope 3 -tavoite toimittajien sitouttamiseksi. • Toimittajien kanssa sovitaan yhteisistä päästövähennys- hankkeista, jotka liittyvät yhtiön strategiseen tavoittee- seen asettaa yhteinen kestävyystavoite partner-toimit- tajien kanssa. • Aktiivinen vuoropuhelu poliittisten päättäjien kanssa kehittää toimintaympäristöä. • Metsä Groupin tavoitteena on vähentää puunhankinnan fossiilisia hiilidioksidipäästöjä Suomessa 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2022 ta- soon. Yhtenä keinona päästöjen vähentämiseksi on ottaa käyttöön sähkö- ja biokaasurekkoja puunkuljetuksiin. • Metsä Groupin puunhankinnalla on uudistavan metsä­ talouden strategia, jolla tähdätään luonnon tilan vahvis- tamiseen mitatusti vuoteen 2030 mennessä. • Puunhankinnalla on strategiset tavoitteet, joiden saavut- taminen lisää hiilen sitoutumista talousmetsiin ja jotka edistävät metsien monimuotoisuutta. • Raaka-aineet käytetään resurssitehokkaasti, jotta tuotannossa ei synny hukkaa. Tavoitteena on hyödyntää tuotannon sivuvirrat sataprosenttisesti. • Metsien hiilitaseiden laskentaa ja raportointia kehitetään yhteistyössä kumppaneiden kanssa. • Aktiivinen vuoropuhelu poliittisten päättäjien kanssa kehittää toimintaympäristöä. • Tuotteiden pääraaka-aine on uusiutuva puu ja tavoitteena on, että kaikki raaka-aineet ja pakkaus­ materiaalit ovat fossiilittomia vuoteen 2030 mennessä • Fossiilittoman energian käyttö tuotannossa pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä. • Tuotteiden hiilikädenjälkilaskentaa kehitetään. • Aktiivinen vuoropuhelu poliittisten päättäjien kanssa kehittää toimintaympäristöä.

Josta mahdollistavat toiminnat

0,0 0%0%0%0%0%0%0% K K K K K K K

0 %

Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

Josta siirtymätoiminnat

0 % 0 %

0 %

126 Emoyhtiön tilinpäätös 129 Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot 142 Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä 143 Tilintarkastuskertomus 147 Osakkeet ja osakkeenomistajat 151 Kymmenen vuotta lukuina 152 Verot 153 Tuotantokapasiteetit 155 Tunnuslukujen laskenta­ periaatteet ja vertailukelpoiset tunnusluvut Hallinnointi – Governance 157 Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 165 • Metsä Boardin hallitus 168 • Metsä Boardin johtoryhmä 170 Palkitsemisraportti 174 Sijoittajasuhteet ja tietoa sijoittajille

A.2 Luokitusjärjestelmäkelpoiset muttei ympäristön kannalta kestävät (muut kuin luokitusjärjestelmän mukaiset) toiminnat KEL; E/ KEL KEL; E/ KEL KEL; E/ KEL KEL; E/ KEL KEL; E/ KEL KEL; E/ KEL Lämmön tai jäähdytyksen ja sähkön yhteis- tuotanto bioenergialla CCM 4.20. 4,1 3 % KEL E/ KEL E/ KEL E/ KEL E/ KEL E/ KEL

2 %

Lämmön tai jäähdytyksen tuotanto bioenergialla

CCM 4.24.

E/ KEL E/ KEL

E/ KEL E/ KEL

E/ KEL E/ KEL

E/ KEL

E/ KEL E/ KEL

2,7 2 % KEL

2 %

CE 3.2.

E/ KEL

Olemassa olevien rakennusten korjaus

1,1

1 %

KEL

Metsien hiilitase

Luokitusjärjestelmäkelpoisten muttei ympäris- tön kannalta kestävien (muiden kuin luokitus- järjestelmän mukaisten) toimintojen toiminta- menot (A.2)

Sääntelyriski : Sääntely, joka koskee metsien käyttöä hiilivarastoina rajoittaa hakkuumääriä. Markkinariski : Kuluttajien kriittinen suhtautuminen metsien käyttöön, kun metsät nähdään hiilivarastoina. Markkinamahdollisuus : Puu on Suomen merkittävin jalostettu luonnonvara, mikä antaa hyvän perustan biota- loudelle, kiertotaloudelle ja uusiutuvaan raaka-aineeseen perustuville innovaatioille.

Metsä Groupin puunhankinta ja metsähoito- palvelut tarjoaa uudistavaan metsätalouteen tähtääviä metsänhoitopalveluja omistajajäse- nille ja tätä kautta edistää hiilensidontaa ta- lousmetsissä. Metsä Group kehittää laskentaa todentaakseen puunhankinnan ja metsän- hoidon vaikutusta hiilitaseeseen. Suomessa puu hankitaan pääosin emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunnan omistajajäseniltä. Omistaja­ jäsenet omistavat 31 % Suomen metsistä.

7,9 6% 5% 0% 0% 0% 1% 0%

4 %

A. Luokitusjärjestelmäkelpoisten toimintojen pääomamenot (A.1+A.2)

13,1 10% 9% 0% 0% 0% 1% 0%

B. EI-LUOKITUSJÄRJESTELMÄKELPOISET TOIMINNAT Ei-luokitusjärjestelmäkelpoisten toimintojen toimintamenot

123,8 90 %

YHTEENSÄ

136,9 100 %

Tuotteet

Sääntelymahdollisuus : Sääntely, joka huomioi sen, että metsäteollisuustuotteilla voidaan korvata materiaaleja, jotka on valmistettu fossiilisista raaka-aineista tai joiden valmistus aiheuttaa runsaasti fossiilisia päästöjä. Markkinamahdollisuus : Kuluttajat suosivat uusiutuvasta, fossiilittomasta raaka-aineesta valmistettuja pakkauksia, jotka ovat helposti kierrätettäviä.

Metsä Board käyttää pääosin fossiilittomia raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja, s. 34

Lomake 1 koskien tiettyjen energia-alojen taloudellisia toimintoja - Ydinvoimaan ja fossiilisiin kaasuihin liittyvät toiminnot

Rivi

Ydinenergiaan liittyvät toiminnot

1. Yritys toteuttaa tai rahoittaa sellaisiin innovatiivisiin sähköntuotantolaitoksiin liittyvää tutkimusta, kehittämistä, demonstrointia ja käyttöönottoa, jotka tuottavat energiaa ydinreaktion avulla siten, että polttoainekierrosta aiheutuu mahdollisimman vähän jätettä, tai sillä on tällaiseen toimintaan liittyviä vastuita. EI 2. Yritys toteuttaa tai rahoittaa sähkön tai prosessilämmön tuottamiseen tarkoitettujen uusien ydinlaitosten rakentamista ja turvallista käyttöä, myös kaukolämpöä tai teollisia prosesseja, kuten vedyn tuotantoa, varten sekä niiden turvallisuuden parantamista, käyttäen parasta käytettävissä olevaa teknologiaa, tai sillä on tällaiseen toimintaan liittyviä vastuita. EI 3. Yritys toteuttaa tai rahoittaa olemassa olevien sähköä tai prosessilämpöä tuottavien ydinlaitosten turvallista toimintaa, myös kaukolämpöä tai teollisia prosesse- ja, kuten vedyn tuotantoa ydinenergiasta, varten sekä niiden turvallisuuden parantamista, tai sillä on tällaiseen toimintaan liittyviä vastuita. EI Fossiiliseen kaasuun liittyvät toiminnot 4. Yritys toteuttaa tai rahoittaa fossiilisia kaasumaisia polttoaineita käyttävien sähköntuotantolaitosten rakentamista tai toimintaa, tai sillä on tällaiseen toimintaan liittyviä vastuita. EI 5. Yritys toteuttaa tai rahoittaa fossiilisia kaasumaisia polttoaineita käyttävien yhdistettyjen lämpöä tai jäähdytystä ja sähköä tuottavien laitosten raken-tamista, kunnostamista ja käyttöä, tai sillä on tällaiseen toimintaan liittyviä vastuita. EI 6. Yritys toteuttaa tai rahoittaa fossiilisia kaasumaisia polttoaineita käyttävien lämpöä tai jäähdytystä tuottavien laitosten rakentamista, kunnostamista ja käyttöä, tai sillä on tällaiseen toimintaan liittyviä vastuita. EI

32

33

Toimintakertomus | METSÄ BOARD VUOSIKATSAUS 2023

Powered by