Metsä Board Vuosikatsaus 2023

METSÄ BOARD Vuosikatsaus 2023

tuotantoprosesseja jatkuvasti parhaita käytettävissä olevia menetelmiä ja teknologioita hyödyntäen. Edelläkävijä vastuullisuudessa -strategisen ohjelman painopistealueena ympäristön osalta on suunniteltujen toimenpiteiden toteuttaminen strategisten kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi esimerkiksi vesi- ja energiatehokkuudessa. Ympäristöjohtamista ja -suorituskyvyn ylläpitämistä ohjaavat tuotantolaitosten sertifioitujen laatu-, ympäristönhallinta- ja energianhal- lintajärjestelmien vaatimukset. Tuotantolaitosten ympäristöjohtamisen käytäntöjä on kuvattu tarkemmin yhtiön sisäisissä ympäristöjohtamisen toimintaperiaatteissa. Keskeisenä tavoitteena on tehdä aktiivisesti ennaltaehkäisevää ympäristötyötä, mikä on tehokkain tapa estää vuotoja ja häiriöitä. Tuotantolaitoksilla työskentelevien tulee jatkuvasti havainnoida omaa työskentely-ympäristöään, tehdä aktiivisesti HSEQ-havaintoja sekä tarvittaessa ryhtyä välittömästi korjaaviin toimiin. Metsä Boardissa tehdään säännöllisesti ympäristökierroksia. Lisäksi henkilöstölle järjeste- tään säännöllisesti ympäristövartteja eli henkilöstön infotilaisuuksia sekä koulutusta. Kaikilla Metsä Boardissa työskentelevillä henkilöillä on oikeus ja velvol- lisuus ilmoittaa tilanteesta, joka saattaa aiheuttaa vuodon tai vian. Ympä- ristölupien luparajojen rikkominen ja merkittävät poikkeamat tutkitaan ja niille määritetään korjaavat toimenpiteet. Tuotantolaitoksen johto on aina vastuussa tutkimuksista ja korjaavien toimenpiteiden riittävyydestä ja toteuttamisesta. Tuotantolaitosalueiden huolto- ja investointiprojektisopimukset sisäl- tävät ehdot ympäristöä koskevista vähimmäisvaatimuksista tavaran- ja palveluntoimittajille. Toimittaja on velvollinen ilmoittamaan välittömästi Metsä Boardin yhteyshenkilölle havaitut vaaratilanteet, vahingot tai muut havainnot. Toimittaja osallistuu toiminnastaan aiheutuneen ympäristöpoikkeaman tai -vahingon selvittämiseen, määrittelee korjaavia toimenpiteitä sekä osallistuu haittojen korvaukseen sovellettavan lain ja aiheuttamisperiaatteen mukaisesti.

muita kasvihuonekaasuja, kuten metaania ja typpioksiduulia. Ilmapäästöjä vähennetään huolellisella palamisprosessien ohjauksella ja savukaasujen puhdistuksella. Jätevesipäästöt koostuvat pääosin ravinteista (fosfori ja typpi), orgaa- nisesta aineesta, jota mitataan kemiallisena ja biologisena hapenkulutuk- sena, ja kiintoaineesta. Sellunvalmistuksen jätevesissä on myös orgaanisia klooriyhdisteitä, natriumia ja sulfaatteja. Päästöjä vesistöihin pienennetään vedenkäytön vähentämisellä, prosessien tehostamisella ja tehokkaalla puhdistusteknologialla. Metsä Boardin päästöt ilmaan ja veteen esitetään taulukoissa sivulla 40 . Päästöt tuotantolaitoskohtaisesti on esitetty taulukossa sivulla 71 . Metsä Boardilla on aiemmasta toiminnasta jääneitä maaperän pilaantu- miseen liittyviä ympäristövastuita suljetuilla, myydyillä tai vuokratuilla teol- lisuustonteilla sekä käytöstä poistetuilla kaatopaikoilla. Kunnostustöistä aiheutuville kustannuksille on tehty kirjanpidolliset varaukset tapauksissa, joissa konsernin vastuu maa-alueiden pilaantumisesta ja mahdollisista jälkihoitovelvoitteista on voitu määrittää. Metsä Boardin ympäristövelvoitteet vuonna 2023 olivat 2 miljoonaa euroa (2,0) ja ympäristökulut 6,8 miljoonaa euroa (11,7). Ympäristökulut koostuvat lähinnä ympäristönsuojelulaitteiden käyttö- ja kunnossapito- kuluista, jätehuoltoon ja ympäristövakuutuksiin liittyvistä kuluista sekä aktivoitujen ympäristömenojen poistoista. Vuonna 2023 ei realisoitunut merkittäviä ilman, veden ja maaperän pilaantumiseen liittyviä ympäristövaikutuksia, korvausvaatimuksia, korvauksia tai merkittävää mediajulkisuutta. Ympäristölupiin liittyvät poikkeamat löytyvät taulukosta sivulla 40 . Mikromuovit Metsä Boardin pääosin uusiutuvasta raaka-aineesta valmistetut tuotteet tarjoavat vaihtoehdon muovipakkauksille ja mahdollistavat mikromuovin määrän vähentämisen. Tuotteista on kerrottu tarkemmin osiossa E5 – Resurssien käyttö ja kiertotalous .

Mittareiden laatimisperiaatteet Päästöt veteen ja ilmaan sisältävät Metsä Boardin tuotantolaitos- ten olennaiset päästöt. Päästöt raportoidaan myös viranomaisille. Vesipäästöjen määritys perustuu laboratoriomittauksiin. Päästöt veteen lasketaan vesivirtausten ja pitoisuuksien yhdistelmästä. Jätevedenpuhdistamoissa käsiteltyjä ulkopuolisten tahojen jätevesipäästöjä ei oteta raportoinnissa huomioon. Ilmapäästöjen määritys perustuu jatkuvatoimisiin ja/tai kertaluontoisiin mittauksiin. Lopullinen päästö lasketaan ilmavirtauksien ja pitoisuuksien yhdistelmästä. Päästöt jaetaan sisäisiin ja ulkoisiin tulovirtoihin tekemällä oletus aiempiin mittaustuloksiin perustuen kemiallisen hapenkulutuksen (COD) kuorman vähentymisestä jokaiselle sisäänvirtaukselle, ja ne korjataan vastaamaan koko laitoksen toteutunutta COD:n

vähenemistä. Muut päästöt jaetaan virtauksen mukaan. Teh- dasintegraateissa COD:n määrä allokoidaan laadun perusteella jätevedenpuhdistamoa käyttävien tahojen välillä. Ulkopuolisten (yleensä kunnallisten) jätevedenpuhdistamoiden kautta veteen johdettavat päästöt otetaan huomioon olettaen, että kemiallinen hapenkulutus (COD) vähenee 85 prosenttia. Biologinen hapenkulutus (BOD) sekä fosfori- ja kiintoainepäästöt lasketaan virtauksen mukaan seuraavilla jäännöspitoisuuksilla: BOD 10 mg/l, kokonaisfosfori 0,5 mg/l ja kiintoaines 10 mg/l. Kokonaistyppipäästöjen katsotaan olevan nolla, koska yhdyskun- tajätevesissä on ylimääräistä typpeä ja BOD:n väheneminen sitoo typpeä biomassaan, mikä vähentää laitoksen kokonaistyppi- päästöjä. BOD-määrityksessä käytetään seitsemän vuorokauden pituista mittausjaksoa (BOD7).

Liiketoiminta ja arvonluonti 2

Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Strategia ja taloudelliset tavoitteet

4 6

8

Arvonluonti

Taloudellinen kehitys 10 Avainluvut 12

Hallituksen toimintakertomus

20 72

• Kestävyysraportti • K estävyysraportin varmennusraportti

74 78

Konsernitilinpäätös

E3 – Vesivarat ja merten luonnonvarat

Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

126 Emoyhtiön tilinpäätös 129 Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot 142 Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä 143 Tilintarkastuskertomus 147 Osakkeet ja osakkeenomistajat 151 Kymmenen vuotta lukuina 152 Verot 153 Tuotantokapasiteetit 155 Tunnuslukujen laskenta­ periaatteet ja vertailukelpoiset tunnusluvut Hallinnointi – Governance 157 Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 165 • Metsä Boardin hallitus 168 • Metsä Boardin johtoryhmä 170 Palkitsemisraportti 174 Sijoittajasuhteet ja tietoa sijoittajille

Vesivaroihin ja merten luonnonvaroihin liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet

Vaikutukset

Riskit ja mahdollisuudet Metsä Boardille

Hallinta

Vesi

Vedenotto : Metsä Boardin tuotantolaitokset sijaitsevat vähäriskisillä tai vähäisen-keski- suuren riskin vesialueilla, joilla on runsaat pintavesivarannot. Metsä Boardin toiminnot on suunniteltu siten, etteivät ne vaikuta muiden osapuolten vedenkäyttöoikeuteen tai hyödyntämismahdollisuuksiin. Vedenoton määrät on esitetty taulukossa sivulla 42. Vedenkulutus : Sellu- ja kartonkituotteiden tuotantoprosessi vaatii paljon vettä. Vedenku- lutus on kuitenkin pientä suhteessa käytetyn veden määrään. Kaikesta käytetystä vedestä noin 96 % palautetaan käytön jälkeen takaisin vesistöihin, ja loppu noin 4 % haihtuu proses- sissa ilmaan tai sitoutuu tuotteisiin. Jätevesipäästöt : Metsä Boardin tuotan- nosta aiheutuu vesipäästöjä. Vesipäästöihin liittyvät vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet ja hallintakeinot on käsitelty osiossa E2 -Pilaantuminen.

Mahdollisuus : Tuotantolaitosten sijainti vähäriskisillä vesialueilla tukee yhtiön kilpailukykyä muuttuvassa ilmastossa. Tavoite vähentää prosessiveden käyttöä tuo kustannushyötyjä, parantaa energiatehokkuutta ja auttaa minimoimaan vesiriskiä. Vedenkäyttöä vähentämällä myös Metsä Boardin maine vastuullisena toimijana vahvistuu.

• Tuotantolaitokset sijaitsevat vähäriskillä tai vähäi- sen-keskisuuren riskin vesialueilla. • Prosessien kehittämisellä ja uusien tekniikoiden käyt- töönotolla vähennetään vedenkäyttöä ja lisätään veden kierrätystä tuotantoprosessissa siten, että tarve ottaa uutta raakavettä vähenee. • Tuotannossa käytetään parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa, jota operoidaan järjestelmällisesti. Ympä- ristösuorituskykyä seurataan jatkuvasti. Tarkemmat toimenpiteet vesipäästöihin liittyen on esitetty osiossa E2 – Pilaantuminen.

Riski : Jos vedenkäyttöä ei pystytä vähentämään tavoit- teen mukaisesti, yhtiö ei saa vedenkäytön vähentämisen kustannushyötyjä eikä pystyy minimoimaan vesiriskejä. Metsä Boardin maine vastuullisena toimijana heikkenee.

■ Toimenpiteet

Päästöt ilmaan

tn

2023

2022

Ilman, veden ja maaperän pilaantuminen Metsä Boardin kaikilla tuotantolaitoksilla on voimassa oleva ympäristölupa. Tuotannossa käytetään parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa ja seurataan jatkuvasti, että tehtaat toimivat niille myönnettyjen ympäris- tölupien mukaisesti. Mahdolliset poikkeamat ja niitä koskevat korjaavat toimenpiteet ilmoitetaan välittömästi viranomaisille. Tuotantoprosesseja kehitetään jatkuvan parantamisen ja tavoitteiden mukaisesti. Prosessien muutoshankkeissa tehdään tarvittaessa ympäristövaikutusten arviointi. Suurin osa yhtiön päästöistä ilmaan on peräisin sellutehtaiden ja voimalaitosten polttoprosessista. Päästöt muodostuvat pääosin hiilidioksidista, rikkidioksidista, typen oksideista ja hiukkasista. Lisäksi Husumin sellutehtaalla syntyy pieniä määriä pelkistyneitä rikkiyhdisteitä. Polttoprosesseissa syntyy hiilidioksidin lisäksi myös erittäin pieniä määriä

Rikki (SO 2 )

176

418

Typen oksidit (NO x ) Partikkelit (PM2,5)

1 285

1 226

55

285

Päästöt veteen

Myönteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan Kielteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan Neutraali vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan

tn

2023

2022

Typpi (N)

165

172

Orgaaniseen aineeseen sitoutunut kloori (AOX)

47

50

Kemiallinen hapenkulutus (COD) Biologinen hapenkulutus (BOD)

10 645

10 368

840

647

Metsä Boardin 2030-kestävyystavoite

Fosfori (P) Kiintoaine

23

23

1 885

1 517

2030-tavoite

2023

2022

2018

Prosessivedenkäytön vähentäminen / tuotettu tonni vuoden 2018 tasosta, %

-35 %

+2,0 %

-12 %

21 m 3 /tn

Ympäristölupapoikkeamat Metsä Boardin tehtailla

Tehdas

Tapahtuma-aika

Tapahtuma

Korjaavat toimenpiteet

Simpele Kaskinen

7/2023 8/2023

Jäteveden typpipäästö ylitti luparajan Jäteveden typpipäästö ylitti luparajan

Ravinneannostelun korjaus puhdistamolla

COD-kuormituksen suhteuttaminen ravinnetilanteeseen

40

41

Toimintakertomus | METSÄ BOARD VUOSIKATSAUS 2023

Powered by