METSÄ BOARD Vuosikatsaus 2023
Vaikutukset
Riskit ja mahdollisuudet Metsä Boardille
Hallinta
Monimuotoisuus tuotantolaitosten ympäristössä Metsä Group käynnisti vuonna 2023 monivuotisen tavoitteellisen toimenpideohjelman, jossa jokaiselle yhtiön tuotantolaitokselle laaditaan biodiversiteettisuunnitelma. Hanke käynnistyi Kemissä, joka toimii koko hankkeen pilottikohteena. Toimenpidesuunnitelma kattaa sekä teollisuus- alueen että sen ulkopuolella sijaitsevia kaupungin virkistyskäytössä olevia maa-alueita. Hankkeessa huomioidaan paikallisen luonnon erityispiirteet ja parannetaan uhanalaisten lajien elinoloja. Vaikutukset ekosysteemipalveluihin ja riippuvuus niistä Puuntuotanto on keskeinen luonnon tarjoama hyöty eli ekosysteemipalvelu Metsä Boardille. Metsä Groupin metsäpalvelujen tavoitteena on turvata paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkitykselliset ekosystee- mipalvelut. Luonnon tilan vahvistaminen uudistavan metsätalouden avulla ja luonnosta saatavien ekosysteemipalveluiden kokonaisvaltainen hallinta parantavat metsien sopeutumista ilmastonmuutokseen.
Jäte ja sivuvirrat
Mittareiden laatimisperiaatteet Hakkuukohteisiin jätettyjen tekopökkelöiden laskenta kattaa Metsä Groupin puunhankinta- ja metsäpalveluiden toteuttamat suorat pystykaupat. Hakkuukohteisiin sisältyy kasvatus- ja uudistushakkuut. Uudistushakkuukohteisiin jätettyjen säästöpuiden laskenta kattaa toteutetut suorat pystykaupat. Metsäsertifiointikriteerit asettavat minimivaatimukset säästö- puiden määrälle. Laskenta pohjautuu uudistushakkuukohteiden kappalemääriin. Taimikonharvennuksen jälkeen jäävä puusto, jossa on pelkkää kuusta kattaa teetetyt taimikonharvennukset. Laskennassa huomioidaan kuusivaltaiset kohteet, joissa kuusen osuus on yli 50 prosenttia jäävästä puustosta. Kuusi katsotaan ainoaksi puulajiksi, jos kohteessa muiden puulajien osuus on alle 10 prosenttia. Luonnon monimuotoisuutta edistävien toimenpi- teiden määrä lasketaan omistajajäsenten metsissä toteutetuista toimenpiteistä. Tällä hetkellä seurattavia toimenpiteitä ovat lehto- jen luonnonhoidolliset toimenpiteet, poltetut säästöpuuryhmät, FSC-luontokohdepalvelut ja Metsä Group Plus -sopimusmäärät.
Mahdollisuus : Sivuvirtojen ohjauksella hyötykäyttöön saa- daan taloudellista hyötyä. Metsäteollisuuden sivuvirtojen täysimääräinen hyödyntäminen vahvistaa alan hyväksyt- tävyyttä ja turvaa tulevaisuuden toimintaa. Riski : Jos kaikille sivuvirroille ei löydetä käyttötarkoitusta, metsäteollisuuden toiminnan hyväksyttävyys heikkenee eikä sivuvirroista saada taloushyötyä. Riski : Lainsäädäntö, jonka myötä metsäteollisuuden sivuvirtojen käyttö bioenergian tuotannossa vähenee, heikentää metsäteollisuuden toiminnan hyväksyttävyyttä.
Metsä Boardin tuotannon sivuvirroista jaloste- taan uusia tuotteita.
• Metsä Board yhteistyössä Metsä Groupin muiden liiketoiminta-alueiden kanssa pyrkii hyödyntämään puuraaka-aineen täysimääräisesti. • Tuotannossa syntyville sivuvirroille etsitään uusia käyttö- tarkoituksia yhdessä kumppaneiden kanssa. • Metsä Board osana Metsä Groupia kehittää teollisia sym- biooseja siten, että yritysten muodostama kokonaisuus tarjoaa synergiaetuja resurssien käytössä. • Metsä Board investoi puhtaampaan prosessiteknologiaan.
Liiketoiminta ja arvonluonti 2
Metsä Boardin tuotannosta syntyy toistaiseksi kaatopaikkajätettä, joka aiheuttaa päästöjä ilmaan, veteen ja maaperään. Tuotannossa syntyneistä sivuvirroista lähes kaikki hyödyn- netään materiaaleina tai energiana. Kaatopaik- kajätteen määrä raportointivuonna on esitetty taulukossa sivulla 49. Tavoitteena on 0 tonnia prosessijätettä kaatopaikalle vuonna 2030.
Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Strategia ja taloudelliset tavoitteet
4 6
8
Arvonluonti
Myönteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan Kielteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan
Taloudellinen kehitys 10 Avainluvut 12
Hallituksen toimintakertomus
20 72
• Kestävyysraportti • K estävyysraportin varmennusraportti
Metsä Boardin 2030-kestävyystavoite
2030-tavoite
2023
2022
Prosessijätettä kaatopaikalle, tn
0
1 164
130
74 78
Konsernitilinpäätös
Konsernitilinpäätöksen liitetiedot
126 Emoyhtiön tilinpäätös 129 Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot 142 Hallituksen esitys yhtiö kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä 143 Tilintarkastuskertomus 147 Osakkeet ja osakkeenomistajat 151 Kymmenen vuotta lukuina 152 Verot 153 Tuotantokapasiteetit 155 Tunnuslukujen laskenta periaatteet ja vertailukelpoiset tunnusluvut Hallinnointi – Governance 157 Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 165 • Metsä Boardin hallitus 168 • Metsä Boardin johtoryhmä 170 Palkitsemisraportti 174 Sijoittajasuhteet ja tietoa sijoittajille
■ Tavoitteissa edistyminen • Prosessijätettä kaatopaikalle – Kaatopaikkajätteen määrä kasvoi vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna Husumin investointisei- sokista johtuneen jäte-erän vuoksi. Investointiseisokin odotetaan vaikuttavan myös vuoden 2024 kaatopaikkajätteen määrään. Tätä yksittäistapausta lukuun ottamatta Metsä Boardin kaatopaikkajätteen vähentäminen on edistynyt suunnitellusti kohti 2030-tavoitetta. Veden- ja energiankäyttöön liittyvät tavoitteet on esitetty osioissa E1 – Ilmastonmuutos ja E3 – Vesi- ja meriresurssit . Kattavat systeemitason mittarit kiertotalouteen ovat kansainvälisestikin vasta kehitteillä. Metsä Group seuraa mittariston kehittymistä sekä osallistuu testaus- ja kehitystyöhön Ellen MacArthur -säätiön piirissä. ■ Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdolli- suuksien tunnistaminen ja arviointi Resurssien käyttöä ja kiertotaloutta koskevat olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu yhtiön riskienhallintaprosessin periaattei- siin perustuvassa kaksoisolennaisuusanalyysissä. Olennaisuusanalyysi on kuvattu sivuilla 26–28 . Tuotantolaitosten resurssitehokkuus ja jätehuollon toimivuus huomi- oidaan investointihankkeiden ympäristövaikutusten arvioinneissa sekä ympäristölupaprosesseissa. Ympäristövaikutusten arvioinnin tarpeesta päättää paikallinen yhteysviranomainen. Mahdollisen ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen tuotantolaitokset toimivat ympäristölupansa ja yhtiön toimintajärjestelmän mukaisesti. Lisäksi tehtaiden jätehuoltoa säätelevät ympäristölupien määräykset. Osalla tehtaista on ympäristöluvanvaraisena toimintona oma jätehuolto- alue, jonka ympäristövaikutuksia seurataan ja hallitaan jätehuoltoalueen lupamääräysten mukaisesti. Jätehuoltoon liittyvät riskit arvioidaan osana säännöllisesti tehtäviä riskiarviointeja.
■ Toimintaperiaatteet Ympäristöpolitiikassaan Metsä Board on sitoutunut uudistavaan met- sätalouteen, hyödyntämään raaka-aineita, vettä ja energiaa tehokkaasti ja kehittämään toimintaansa jatkuvasti. Tuotantoprosesseissa syntyvät sivuvirrat käytetään ensisijaisesti raaka-aineena tai energiana. Yhtiö hyödyntää tuotantoyksiköiden välisiä synergioita sekä kehittää teollisia kiertoja ja tuotteiden kierrätettävyyttä. Yhtiön toimintaa ohjaavat kiertotalouden periaatteet: luonnon uusiutumiskyvystä huolehtiminen, jätteiden ja päästöjen minimointi sekä yhteiskunnan piiriin otettujen luonnonvarojen pitäminen käytössä mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman arvokkaina. Koska materiaalien täydellinen kierrätys ja uudelleenkäyttö ei ole mahdollista, materiaalikierron ylläpitäminen edellyttää myös primäärien raaka-aineiden lisäämistä kiertoon. Siksi ensikuitua tarvitaan ylläpitämään kuitupakkausten hyvin toimivaa kierrätyssykliä. Primääriset uusiutuvat raaka-aineet on mahdollista hankkia kiertotalouden periaatteiden mukai- sesti luonnon uusiutumiskyvystä huolehtien. Metsä Groupin puunhankinta perustuu uudistavaan metsätalouteen, josta on kerrottu lisää osioissa E1 – Ilmastonmuutos ja E4 – Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit . Edelläkävijä vastuullisuudessa -strategisen ohjelman painopistealueena kiertotalouden osalta on strategisten kestävyystavoitteiden saavut- taminen tuotantolaitosten ja tuotteiden fossiilittomuudessa, vesi- ja energiatehokkuudessa ja yhtiön roolin laajentamiseksi kiertotaloudessa. Tehokas innovointi -ohjelman tavoitteena on varmistaa Metsä Boardin tuotteiden kilpailukyky pitkällä tähtäimellä. Sen painopistealueita ovat kartongin keventäminen ja fossiilittomien, kierrätettävien tuotteiden, kuten dispersiopäällystetyn kartongin, kehittäminen. Kaikki Metsä Boardin kartongit valmistetaan uusiutuvasta, kierrätettä- västä ensikuidusta. Ensikuitukartongit eivät vaikuta niihin pakatun tuotteen hajuun tai makuun ja ne ovat turvallisin valinta elintarvikkeiden ja muiden vaativien loppukäyttöjen kuitupakkauksiin.
E5 – Resurssien käyttö ja kiertotalous
Resurssien käyttöön ja kiertotalouteen liittyvät olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet
Vaikutukset
Riskit ja mahdollisuudet Metsä Boardille
Hallinta
Resurssien sisäänvirtaukset, mukaan lukien resurssien käyttö Metsä Boardin käyttämät primääriset uusiutu- vat raaka-aineet on uusiutuvan metsätalouden ansiosta mahdollista hankkia kiertotalouden
Mahdollisuus : Lainsäädäntö, joka tunnistaa fossiilittomi- en raaka-aineiden ilmasto- ja muut hyödyt materiaalien valmistuksessa ja asettaa vaatimuksia primääristen fossiilisten raaka-aineiden korvaamiselle kestävämmillä vaihtoehdoilla. Riski : Lainsäädäntö, joka edellyttää kierrätysmateriaalin käyttöä useissa tuotteissa eikä tunnista ensikuitujen ja muiden biopohjaisten raaka-aineiden kiertotalousetuja. Koska nykyisen liiketoimintastrategian fokuksessa on ensi- kuitutuotteet, tällä olisi todennäköisesti kielteinen vaikutus liiketoimintaan. Sopeutuminen muuttuneeseen toimin- taympäristöön vaatisi muun muassa uusia investointeja.
• Puuraaka-aine hyödynnetään täysimääräisesti. • Teollisia symbiooseja kehitetään siten, että yritysten muodostama kokonaisuus tarjoaa synergiaetuja resurs- sien käytössä. • T&K-toiminta fossiilittomien vaihtoehtojen kehittämisek- si ja tuotteiden keventämiseksi. • Tuotantoprosessien jatkuva parantaminen ja uudet tehdasinvestoinnit parantavat resurssitehokkuutta entisestään. • Sitoutuminen uudistavan metsätalouden periaatteisiin, metsänhoitopalveluiden jatkuva kehittäminen ja muu aktiivinen yhteistyö osuuskunnan omistajajäsenten kanssa. Tarkemmat toimenpiteet on kuvattu osioissa E1 – Ilmastonmuutos ja E4 – Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit. • Myös muiden aineiden ja energiankäytön resurssi- tehokkuuteen kiinnitetään huomiota. Tarkemmat toimenpiteet vedenkäytön vähentämiseksi on kuvattu osiossa E3 – Vesivarat ja merten luonnonvarat ja toimet energiatehokkuuden lisäämiseksi on kuvattu osiossa E1 – Ilmastonmuutos. • T&K-toiminnalla ja palveluilla lisätään tuotteiden kierrä- tettävyyttä ja pienennetään niiden ympäristöjalanjälkeä. • Yhteistyö asiakkaiden ja muiden arvoketjun toimijoiden kanssa on aktiivista. • Osallistuminen yhteiskunnalliseen vuoropuheluun on ak- tiivista. Lisää Metsä Boardin yhteiskuntavaikuttamisesta on kerrottu osiossa G1 – liiketoiminnan harjoittaminen.
periaatteiden mukaisesti ja ne ovat kestä- vämpi vaihtoehto primäärisille fossiilisille raaka-aineille, joiden hankinta ei noudata kiertotaloutta. Puuraaka-aineen käytön vaikutukset metsien hiilitaseeseen ja metsien monimuotoisuuteen sekä siihen liittyvät riskit ja mahdollisuudet on esitetty osioissa E1 – Ilmastonmuutos ja E4 – Biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemit. Veden ja energian kulutuksen vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet on kuvattu osiossa E1 – Ilmastonmuutos ja E3 – Vesivarat ja merten luonnonvarat.
Tuotteisiin ja palveluihin liittyvät resurssien ulosvirtaukset Metsä Boardin tuotteet tarjoavat asiakkaille ja kuluttajille mahdollisuuden käyttää kierrätet- täviä tuotteita ja tarjoavat vaihtoehdon fossiili- sista raaka-aineista valmistetuille tuotteille.
Mahdollisuus : Lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset, jotka suosivat metsäteollisuuden tuottamia kierrätettäviä ja uusiutuvasta materiaalista tuotettuja tuotteita esimer- kiksi muovista valmistettujen pakkausten sijasta tuovat lisää kasvumahdollisuuksia. Riski : Lainsäädäntö, joka suosii uudelleen käytettäviä pakkauksia kierrätettävien kertakäyttöpakkausten sijasta voi vähentää Metsä Boardin tuotteiden kysyntää ja pahim- millaan aiheuttaa kieltoja kertakäyttöpakkausten käytölle. Jos muovin kemiallinen kierrätys otetaan käyttöön teolli- sessa mittakaavassa, muovin käytön hyväksyttävyys voi lisääntyä ja tarve muovin korvaamiseen vähenee.
46
47
Toimintakertomus | METSÄ BOARD VUOSIKATSAUS 2023
Powered by FlippingBook