S – Sosiaalinen vastuu
METSÄ BOARD Vuosikatsaus 2023
Metsä Boardin 2030-kestävyystavoitteet
S1 – Oma työvoima
2030-tavoite
2023
2022
Anonyymit rekrytoinnit avoimissa hauissa, %
100
72
57
Liiketoiminta ja arvonluonti 2
Naisia johdossa, %
>30
21
25
Omaan työvoimaan liittyvät olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet
Työtapaturmataajuus, oma henkilöstö (TRIF)
0
6,1
6,7
Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Strategia ja taloudelliset tavoitteet
Henkilöstön työtyytyväisyys
AAA
A+
-
Olennaiset osaosa-aiheet
Vaikutukset
Riskit ja mahdollisuudet Metsä Boardille Hallinta
4 6
Yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille • Sukupuolten tasa-arvo ja sama palkka samanarvoi- sesta työstä • Moninaisuus • Toimenpiteet työpaikalla
Henkilöstötutkimuksen edellinen tulos on vuodelta 2021.
Mahdollisuus : Soveltuvimmat osaajat valitaan avaintehtäviin, mikä parantaa Metsä Boardin työnantajakuvaa sekä innovaatio- ja suorituskykyä.
Yhdenvertaisuuden toteutuessa henkilöstön kohtelussa, palkkauk- sessa ja rekrytoinnissa työhyvin- vointi voi lisääntyä ja mahdolli- suudet jatkuvaan oppimiseen ja urakehitykseen voivat parantua. Epäonnistuttaessa yhdenvertai- suudessa henkilöstön kohtelussa, palkkauksessa tai rekrytoinnissa työhyvinvointi ja mahdollisuudet jatkuvaan oppimiseen ja urakehi- tykseen heikentyisivät. Työoloja edistävillä toimenpiteillä, kuten yrityskohtaisilla työehtosopi- muksilla, liukuvalla työajalla ja yk- silöllisellä vuorotyöaikamallilla, on myönteinen vaikutus työntekijöi- den työkykyyn ja työhyvinvointiin. Puutteelliset työolot heikentäisivät työntekijöiden ja heidän läheisten- sä elämänlaatua ja hyvinvointia sekä lisäisivät eriarvoisuutta. Terveyttä ja turvallisuutta edistä- villä toimenpiteillä on myönteinen vaikutus työntekijöiden yleiseen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvoin- tiin ja työkykyyn. Puutteelliset toimenpiteet tervey- den ja turvallisuuden varmista- miseksi vaikuttaisivat kielteisesti työntekijöiden yleiseen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn.
• Anonyymi rekrytointi on yhtiön päärekrytointitapa. • Osaamisen kehittäminen ja suorituksen johtaminen on systemaattista. • DEI-toimintaan (monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja mukaan ottaminen) panostetaan. • Naisten osuutta kasvatetaan eri organisaatiotasoilla. • Jokaisella on mahdollisuus ilmoittaa epäkohdista eetti- sessä ilmoituskanavassa.
■ Tavoitteissa edistyminen • Anonyymit rekrytoinnit avoimissa hauissa - Anonyymi rekrytointi aloitettiin Metsä Boardissa vuonna 2022. Vuoden 2023 tulos antaa hyvän lähtökohdan kohti 2030-tavoitetta. • Naisia johdossa - Toteutetuista toimenpiteistä huolimatta naisten osuus johdossa ei kasvanut tavoitteen mukaisesti vuonna 2023. Toimenpiteiden tehokkuutta ja oikeasuhtaisuutta suhteessa asetettuun tavoitteeseen arvioidaan vuonna 2024. • Työtapaturmataajuus, oma henkilöstö (TRIF) – Työtapaturmataa- juus eteni kohti Nolla tapaturmaa -tavoitetta. Valitettavasti tapaturmien joukossa oli vakavia onnettomuuksia, joten painotusta ennakoivaan turvallisuustyöhön ja vakavien työtapaturmien ennaltaehkäisemiseen tulee jatkaa. • Henkilöstön työtyytyväisyys - Tulos pysyi samana kuin edellisessä henkilöstötutkimuksessa. Tavoitteena on tehostaa henkilöstötutki- muksen perusteella asetettujen toimenpiteiden toteutusta ja arvioida mahdollisia muita työtyytyväisyyteen vaikuttavia toimenpiteitä. ■ Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen ja arviointi Omaa työvoimaa koskevat olennaiset vaikutukset, keskeiset riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu yhtiön riskienhallintaprosessin periaatteisiin perustuvassa kaksoisolennaisuusanalyysissä. Olennaisuusanalyysi on kuvattu sivuilla 26–28 . ■ Toimintaperiaatteet Metsä Boardin oman työvoiman vastuullisuutta ohjaavat soveltuvan lainsäädännön lisäksi toimintaperiaatteet, jotka koostuvat yhtiön hallituksen hyväksymistä Metsä Groupin politiikoista, kuten eettisistä toimintaperiaatteista (Code of Conduct) sekä Metsä meille kaikille -visiosta ja johtamisjärjestelmistä. Toimintaperiaatteet kattavat Metsä Boardin henkilöstön. Keskeisimmät työturvallisuuskoulutukset kattavat oman työvoiman eli oman henkilöstön ja vuokratyövoiman. Motivoitunut työyhteisö -strategisen ohjelman painopistealueina ovat johtamisen ja henkilöstön osaamisen kehittäminen, tehtaiden yhtenäiset toimintamallit, monimuotoinen, yhdenvertainen ja mukaan ottava kulttuuri (DEI) sekä eettisen ja kunnioittavan yrityskulttuurin toteuttaminen ja kehit- täminen sekä tulevaisuuden henkilöstötarpeista huolehtiminen. Tavoite on, että työyhteisössä jokainen tuntee roolinsa ja työnsä merkityksen strategian toteuttajana. Turvalliset ja tehokkaat toiminnot ja orgaaninen kasvu -strategisen ohjelman painopistealueisiin lukeutuu työturvallisuuden jatkuva parantaminen. Tavoite on muun muassa vähentää työtapaturmien määrää.
8
Arvonluonti
Yhdenvertainen kohtelu ja yhtäläiset mahdollisuudet kaikille
esiintyvän väkivallan ja häirinnän torjumiseksi • Koulutus ja taitojen kehittäminen
Taloudellinen kehitys 10 Avainluvut 12
Metsä Board on sitoutunut edistämään oman työvoimansa monimuotoi- suutta, yhdenvertaisuutta ja mukaan ottamista (DEI). Tätä työtä ohjaavat Metsä Groupin eettiset toimintaperiaatteet, yhdenvertaisuuspolitiikka ja vuonna 2021 julkaistu Metsä meille kaikille -visio. Metsä Boardin yhden- vertaisuustyön käytännön ohjauksesta vastaa vuonna 2023 perustettu DEI-ohjausryhmä, jonka tavoitteena on varmistaa Metsä meille kaikille -vision ja yhtiön muiden periaatteiden toteutuminen. Eettiset toimintaperiaatteet ja yhdenvertaisuuspolitiikka kattavat kiellon syrjiä sukupuolen, iän, alkuperän, rodun, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdis- tystoiminnan, perhesuhteiden, raskauden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilön identiteettiin liittyvän syyn perusteella. Myös välillinen syrjintä on kiellettyä. Syrjinnän kieltoa sovelletaan koko työsuhteen elinkaareen ajan riippumatta siitä, onko kyseessä vakituinen, määräaikainen vai osa-aikainen työsuhde. Tietoisuutta monimuotoisuudesta, yhdenvertaisuudesta, mukaan ottamisesta ja syrjinnän kiellosta lisätään henkilöstölle pakollisilla eettisten toimintaperiaatteiden verkkokoulutuksella ja DEI-verkkokoulutuksella. Teemat ovat osa kaikkien uusien toimihenkilöiden ja oppisopimuskoulutet- tavien perehdytyksiä sekä yhtiön esihenkilö- ja johtamisvalmennuksia. Koulutus ja taitojen kehittäminen Metsä Boardin johtamista ja henkilöstön taitojen kehittämistä ohjaa henkilöstöpolitiikka. Metsä Boardin johto ja henkilöstötoiminto vastaavat henkilöstöpolitiikkaan sisältyvien toimintaperiaatteiden toteutuksesta. Johtamis- ja esihenkilötyötä tuetaan valmennuksilla, joissa muun muassa perehdytään Metsä Groupin hyvän johtamisen viitekehykseen. Henkilöstön taitoja kehitetään pitkäjänteisesti Metsä Boardin strategian ja tavoitteiden mukaisesti. Työolot Metsä Board noudattaa toimintamaissaan sovellettavia työehtokäytäntöjä paikallisen lainsäädännön lisäksi. Yhtiö on sitoutunut oikeudenmukaisiin työsuhteen ehtoihin eettisissä toimintaperiaatteissaan. Suomessa Metsä Board noudattaa yrityskohtaisia kemiallisen metsäteollisuuden työehtosopimuksia. Kaikki Metsä Boardin tuotantolaitokset ja 88 prosenttia henkilöstöstä sijaitsevat Suomessa ja Ruotsissa, joissa työolosuhteita, kuten kohtuullista työaikaa, vuosilomaa, vanhempainvapaata ja osa-aikatyötä koskevat lakisääteiset vaatimukset ovat korkeatasoisia. Suomen-henkilöstön per- hevapaiden palkanmaksukäytännöt on yhtenäistetty tasolle, joka ylittää perhevapaalainsäädännön vaatimukset ja yhdenvertaistaa vanhempien mahdollisuuksia hoitaa lasta. Kaikille työntekijöille maksetaan elämiseen
Riski : Soveltuvimpia osaajia ei valita avaintehtäviin, mikä heikentää Metsä Boardin työnantajakuvaa sekä inno- vaatio- ja suorituskykyä.
Hallituksen toimintakertomus
20 72
• Kestävyysraportti • K estävyysraportin varmennusraportti
Työolot • Työllisuusturva • Työaika • Riittävä palkka • Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu • Työehtosopimusneuvottelut • Työ- ja yksityiselämän tasapaino
Mahdollisuus : Työvoiman työkyky, työtyytyväisyys sekä sitoutuminen yritykseen lisääntyvät. Tämä parantaa Metsä Boardin työnantajakuvaa ja suorituskykyä.
• Metsä Boardin tuotantolaitokset sijaitsevat maissa, joissa työolosuhteita koskevat lakisääteiset vaatimukset ovat korkeatasoisia. Kaikissa toimintamaissa noudate- taan paikallista lainsäädäntöä. • Jokaisella on mahdollisuus kuulua tai olla kuulumatta ammattiliittoon. • Metsä Boardin käytössä on yrityskohtaiset työehtosopimukset. • Koko Metsä Boardin henkilöstö on sisällytetty keskitet- tyyn henkilöstöhallintojärjestelmään. • Henkilöstöllä on etätyömahdollisuus työn luonteesta riippuen. • Käytössä on liukuva työaika. • Yksilöllinen vuorotyöaikamalli kokeilu on käynnissä Suomen tuotantolaitoksilla. • Terveyttä ja turvallisuutta edistäviä toimenpiteitä Metsä Boardissa ovat esimerkiksi: - Sertifioidut turvallisuusjohtamisjärjestelmät - Koulutus, mahdollisuudet työturvallisuushavaintojen tekemiseen, jatkuvat riskiarvioinnit ja määritetyt prosessit tapaturmatilanteissa toimimiseen - Toimintamallit varhaiselle tuelle, työhönpaluun tuelle (kuntouttava toiminta) sekä päihdeohjelma - Esihenkilöiden koulutus työturvallisuuden ja -hyvin- voinnin johtamisessa - Työntekijöille tarjotaan muun muassa työkyvyn säilyt- tämistä ennakoivaa ja edistävää terveydenhuoltoa ja viriketukea • Metsä Board on keskittänyt tuotantonsa maihin, joissa ei ole merkittävää lapsi- tai pakkotyövoiman riskiä. • Metsä Board kunnioittaa kaikessa toiminnassaan ihmis- oikeuksia, ei hyväksy ihmisoikeusloukkauksia missään muodossa, ja on sitoutunut varmistamaan, ettei toimin- nasta aiheudu negatiivisia ihmisoikeusvaikutuksia. • Henkilöstöä koulutetaan ihmisoikeuksista verkkokoulu- tusten avulla. • Jokaisella on mahdollisuus ilmoittaa epäkohdista eetti- sessä ilmoituskanavassa.
74 78
Konsernitilinpäätös
Konsernitilinpäätöksen liitetiedot
126 Emoyhtiön tilinpäätös 129 Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot 142 Hallituksen esitys yhtiö kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä 143 Tilintarkastuskertomus 147 Osakkeet ja osakkeenomistajat 151 Kymmenen vuotta lukuina 152 Verot 153 Tuotantokapasiteetit 155 Tunnuslukujen laskenta periaatteet ja vertailukelpoiset tunnusluvut Hallinnointi – Governance 157 Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 165 • Metsä Boardin hallitus 168 • Metsä Boardin johtoryhmä 170 Palkitsemisraportti 174 Sijoittajasuhteet ja tietoa sijoittajille
Riski : Työvoiman työkyky, työtyyty- väisyys sekä sitoutuminen yritykseen laskevat. Tämä heikentää Metsä Boar- din työnantajakuvaa ja suorituskykyä.
• Terveys ja turvallisuus
Muut työhön liittyvät oikeudet • Lapsityövoima • Pakkotyö
Riski : Metsä Boardille aiheutuu pysyviä mainehaittoja. Työvoiman työtyytyväisyys ja sitoutuminen yritykseen laskevat.
Työoikeuksien rikkominen aiheuttaisi inhimillistä kärsimystä, eriarvoisuutta sekä työntekijöiden ja heidän läheistensä elämänlaa- dun heikkenemistä.
Myönteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan Kielteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan
50
51
Toimintakertomus | METSÄ BOARD VUOSIKATSAUS 2023
Powered by FlippingBook