Metsä Board Vuosikatsaus 2023

S2 – Arvoketjun työntekijät

METSÄ BOARD Vuosikatsaus 2023

Terveys ja turvallisuus

Ulkopuolinen työvoima omassa työvoimassa sisältää työntekijät, joilla on Metsä Boardin kanssa työvoiman toimitussopimus eli itsenäiset ammatinharjoittajat ja pääasiallisesti työllistämistoi- mintaa harjoittavien yritysten toimittama työvoima. Työvoiman määrässä ei yleensä tapahdu merkittäviä vaihteluja vuoden aikana. Rekrytoinnit sisältävät vakituiset uudet palkkaukset. Työntekijöi- den vaihtuvuuteen lasketaan kaikki lähtösyyt (pl. liikkeenluovu- tus) jaettuna henkilömäärällä. Luku sisältää vakituiset työsuhteet. Anonyymien rekrytointien osuus avoimista hauista kattaa Workday-järjestelmässä tehdyt rekrytoinnit. Workday on käytössä valtaosassa rekrytoinneista. Esimerkiksi tilanteet, joissa työnhakija on suoraan yhteydessä tuotantolaitokseen, eivät ole mukana laskennassa. Naisten osuus johdossa sisältää naiset, joiden johtotaso (mana- gement level) on VP/SVP/CEO ja joilla on johdon vaativuustaso. Palkitsemisen luvut on raportoitu 31.12.2023 aktiivisessa työsuhteessa olevan henkilöstön perusteella. Naisten ja miesten kokonaispalkkojen suhde on laskettu henkilöiden lukumäärällä painotettuna keskiarvona samassa palkkaluokassa olevien nais- ten ja miesten kesken. Mikäli yksikössä ei ole käytössä palkka- luokkia, on palkkoja verrattu saman tehtaan sisällä. Taulukossa on ilmoitettu kolme suurinta toimintamaata. Korkeimmin palkatun henkilön vuotuista kokonaisansiota vuotuisten kokonaisansioiden mediaaniin verrattaessa on mediaanin laskennasta jätetty pois henkilöt, jotka ovat aloittaneet kesken raportointivuoden, ovat olleet raportointivuonna pitkällä poissaololla (yli 3 kuukautta) sekä korkeimmin palkatun henkilön palkka. Elämiseen riittävän palkan indikaattori on laskettu vertaamalla henkilöiden kokonais- palkkoja markkinadataan kyseisen alueen elämiseen riittävästä palkasta. Työtapaturmien lukumäärä on ilmoitettu erikseen oman henkilöstön ja palvelutoimittajien työntekijöiden osalta. Tapatur- mataajuudet eli TRIF ja LTA1F sisältävät vain oman henkilöstön, koska tietoa palvelutoimittajien toteutuneista työtunneista ei ole saatavilla. LTA1F sisältää kaikki työtapaturmat, jotka ovat johtaneet vähintään yhteen poissaolopäivään. Taajuudet on laskettu miljoonaa työtuntia kohti. Kuolemaan johtaneiden työta- paturmien määrä sisältää oman henkilöstön ja palvelutoimittajien työntekijät. Henkilöstötutkimuksen tulokset perustuvat kahden vuoden välei- hin tehtävään henkilöstökyselyyn. Tuloksia verrataan Euroopan normeihin, joihin suhteutettuna saadaan työtyytyväisyyden taso. Kaikilla Metsä Boardin työntekijöillä on mahdollisuus vastata kyselyyn. Vastaukset kerätään asteikolla 1−4 (täysin eri / samaa mieltä), ja ulkoinen palveluntarjoaja muuntaa vastaukset indek- seiksi asteikolla 0−100 (100 = kaikki ovat täysin samaa mieltä). Tavoite AAA on normiin verrattuna ”erittäin hyvä”.

2023

2022

Arvoketjun työntekijöihin liittyvät olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet

OMA HENKILÖSTÖ Työtapaturmat

Liiketoiminta ja arvonluonti 2

23 6,1

26 6,7

Olennainen osaosa-aihe

Vaikutukset

Riskit ja mahdollisuudet Metsä Boardille Hallinta

TRIF

Työolot • Työllisuusturva • Työaika • Riittävä palkka • Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu • Työehtosopimusneuvottelut • Työ- ja yksityiselämän tasapaino

Poissaoloon johtaneet työtapaturmat

15

21

Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Strategia ja taloudelliset tavoitteet

Riski : Metsä Board voi tietämättään tukea arvojensa vastaista toimintaa. Toimittajien työntekijöiden tai sopi- musyrittäjien työkyky, tyytyväisyys ja sitoutuminen yhteistyöhön Metsä Boardin kanssa heikentyvät. Metsä Boardin maine vastuullisena ja tur- vallisena kumppanina vaarantuu. Mahdollisuus : Toimittajien ja toimit- tajien työntekijöiden työkyky, hyvin- vointi ja sitoutuminen yhteistyöhön Metsä Boardin kanssa lisääntyvät. Metsä Boardin maine vastuulli- sena ja turvallisena kumppanina vahvistuu.

Metsä Boardin vaatimuksilla ja valvon- tamekanismeilla kuten harmaan talou- den torjuntamallilla voi olla myönteinen vaikutus toimittajien työntekijöiden työoloihin. Puutteelliset työolot heikentäisivät toimittajien työntekijöiden ja heidän lä- heistensä elämänlaatua ja hyvinvointia, lisäisivät eriarvoisuutta ja vaarantaisivat työ- ja yksityiselämän tasapainoa. Metsä Boardin turvallisuusvaatimukset voivat vaikuttaa toimittajien työnteki- jöiden hyvinvointiin ja työkykyyn sekä työntekijöiden lähipiirin hyvinvointiin myönteisesti. Puutteet Metsä Boardin asettamissa terveyden ja turvallisuuden vaatimuk- sissa tai niiden toteutumisen varmis- tamisessa heikentäisivät toimittajien työntekijöiden työkykyä sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia ja lisäisivät työtapaturmia.

• Toimittajien eettiset toimintaperiaatteet sisältävät vaatimukset oikeudenmukaisille työsuhteille. • Vaatimustenmukaisuutta varmistetaan toimittajien auditoinneilla ja arvioinneilla. • Metsä Board noudattaa asianmukaista huolellisuutta Know Your Business Partner -taustatarkastuksessa, jossa tarkastetaan muun muassa tiedossa olevat ihmisoikeusloukkaukset. • Rakennusprojekteissa on käytössä harmaan talou- den torjuntamalli. • Toimittajien eettiset toimintaperiaatteet sisältävät vaatimukset työturvallisuusjohtamiselle. • Vaatimustenmukaisuutta varmistetaan kohdenne- tuilla toimittaja-auditoinneilla ja -arvioinneilla. • Turvallisuusjohtamisjärjestelmä kattaa Metsä Boardin toiminnoissa työskentelevät palvelutoimit- tajat. Työturvallisuutta kehitetään palvelutoimittajien kanssa jatkuvasti. • Puunhankinnassa toteutetaan säännöllisesti metsä- työmaan valmistelupäiviä sekä purku- ja lastauspaik- kojen turvallisuuskävelyitä.

Tapaturmataajuus, LTA1F

4,0

5,4

Kuolemaan johtaneet työtapaturmat

1

0 0 0

4 6

Ammattitaudit

0 0

Kuolemaan johtaneet ammattitaudit

PALVELUTOIMITTAJAT Työtapaturmat

8

Arvonluonti

4 0

10

Kuolemaan johtaneet työtapaturmat

0

Taloudellinen kehitys 10 Avainluvut 12

• Terveys ja turvallisuus

Perhevapaat

2023 2 343

Hallituksen toimintakertomus

Perhevapaaseen oikeutetut työntekijät, lkm Perhevapaaseen oikeutetut työntekijät, %

20 72

• Kestävyysraportti • K estävyysraportin varmennusraportti

100 44 8,5 159 8,7

Perhevapailla olleet naiset, lkm Perhevapailla olleet naiset, % Perhevapailla olleet miehet, lkm Perhevapailla olleet miehet, %

74 78

Konsernitilinpäätös

Konsernitilinpäätöksen liitetiedot

Vertailuvuoden lukemaa ei saatavilla.

Muut työhön liittyvät oikeudet • Lapsityövoima • Pakkotyö

126 Emoyhtiön tilinpäätös 129 Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot 142 Hallituksen esitys yhtiö­ kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä 143 Tilintarkastuskertomus 147 Osakkeet ja osakkeenomistajat 151 Kymmenen vuotta lukuina 152 Verot 153 Tuotantokapasiteetit 155 Tunnuslukujen laskenta­ periaatteet ja vertailukelpoiset tunnusluvut Hallinnointi – Governance 157 Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 165 • Metsä Boardin hallitus 168 • Metsä Boardin johtoryhmä 170 Palkitsemisraportti 174 Sijoittajasuhteet ja tietoa sijoittajille

Riski : Metsä Board tukee tietämät- tään arvojensa vastaista toimintaa, mikä vaarantaa Metsä Boardin maineen vastuullisena kumppanina ja toimijana.

Työoikeuksien rikkominen Metsä Boar- din toimitusketjussa johtaisi inhimilli- seen kärsimykseen sekä työntekijöiden ja heidän läheistensä elämänlaadun heikkenemiseen ja eriarvoisuuteen.

• Toimittajien eettiset toimintaperiaatteet sisältävät vaatimukset ihmisoikeuksien kunnioittamiselle. • Vaatimustenmukaisuutta varmistetaan toimittaja-auditoinneilla. • Metsä Board noudattaa asianmukaista huolellisuutta Know Your Business Partner -taustatarkastuksessa, jossa tarkastetaan muun muassa tiedossa olevat ihmisoikeusloukkaukset.

Kokonaisansiot

2023

Korkeimmin palkatun henkilön vuotuisen kokonaisansion suhde vuotuisten kokonaisansioiden mediaaniin (pois lukien korkeimmin palkattu henkilö)

37,8

Myönteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan Kielteinen vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan tai Metsä Boardin liiketoimintaan

Vertailuvuoden lukemaa ei saatavilla.

■ Tavoitteet Metsä Board on asettanut arvoketjun työntekijöitä koskevia kestävyysta- voitteita liittyen toimittajien sitoutumiseen eettisiin toimintaperiaatteisiin sekä toimittaja-arviointeihin ja -auditointeihin. Tavoitteita käsitellään osiossa G1 – Liiketoiminnan harjoittaminen . ■ Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdolli- suuksien tunnistaminen ja arviointi Arvoketjun työntekijöitä koskevat olennaiset vaikutukset, keskeiset riskit ja mahdollisuudet on tunnistettu yhtiön riskienhallintaprosessin periaatteisiin perustuvassa kaksoisolennaisuusanalyysissä. Olennaisuusanalyysi on kuvattu sivuilla 26–28 . ■ Toimintaperiaatteet Metsä Boardin arvoketjun työntekijöihin liittyvää vastuullisuutta ohjaavat yhtiön hallituksen hyväksymät Metsä Groupin toimittajien eettiset toimintaperiaatteet (Supplier Code of Conduct) ja turvallisuusjohtamisjär- jestelmä. Metsä Boardin vähimmäisvaatimuksena hankintasopimuksissa on, että toimittajat sitoutuvat toimittajien eettisiin toimintaperiaatteisiin tai vastaaviin toimittajien omiin periaatteisiin. Turvallisuusjohtamisjärjestelmä kattaa kaikki Metsä Boardin toiminnoissa työskentelevät palvelutoimitta- jien työntekijät.

Mittareiden laatimisperiaatteet Omaan työvoimaan liittyvät luvut sisältävät koko Metsä Board -konsernin. Laskelmiin käytettävä henkilöstömäärä ilmoitetaan lukumääränä raportointikauden lopussa (31.12.2023) pois lukien työehtosopi- musten kattavuuteen, sosiaaliturvaan ja perhevapaisiin liittyvät mittarit, joissa raportointiajankohta on 30.9.2023. Muutosten viimeisen vuosineljänneksen aikana ei oleteta vaikuttavan lop- putulokseen näissä mittareissa. Henkilöstön lukumäärä sisältää myös ei-aktiiviset työntekijät kuten perhevapailla olevat henkilöt. Metsä Board työllistää vuodessa noin 300 kausiluonteista kesätyöntekijää, opinnäytetyöntekijää ja harjoittelijaa, joista kaikki eivät ole työsuhteessa raportointikauden lopussa, jolloin henkilömäärä lasketaan.

Turvalliset ja tehokkaat toiminnot ja orgaaninen kasvu on yksi Metsä Boardin strategisista ohjelmista. Ohjelman painopistealueisiin lukeutuu työturvallisuuden jatkuva parantaminen. Tavoite on muun muassa vähen- tää työtapaturmien määrää. Työolot Metsä Groupin toimittajien eettisissä toimintaperiaatteissa on useita toimittajien työntekijöiden työoloihin liittyviä vaatimuksia, joita toimittajien tulee noudattaa: • Oikeudenmukaiset työsuhteen ehdot • Lakien ja määräysten mukainen elämiseen riittävä palkka • Oikeus yhdistymisvapauteen ja työehtosopimusneuvotteluihin • Oikeus yksityisyyteen • Häirinnän kielto • Yhdenmukaiset mahdollisuudet ja syrjinnän kielto Vastuu toimittajien eettisten toimintaperiaatteiden toimeenpanosta on Metsä Groupin hankintaorganisaatiolla, johon myös Metsä Boardin raa- ka-aineiden ja palveluiden hankinta on keskitetty. Hankintaosaston johtaja raportoi Metsä Groupin pääjohtajalle.

56

57

Toimintakertomus | METSÄ BOARD VUOSIKATSAUS 2023

Powered by