METSÄ BOARD Vuosikatsaus 2023
Konsernitilinpäätöksen liitetiedot
■ Ulkomaanvaluutan määräisten erien muuntaminen
■ Osakekohtainen tulos Laimentamaton osakekohtainen tulos lasketaan käyttäen raportointikau- den painotettua keskimääräistä osakemäärää, jota laskettaessa on vähen- netty konsernin hallussa olevat omat osakkeet. Laimennusvaikutuksella oikaistua osakekohtaista tulosta laskettaessa osakkeiden keskimääräistä lukumäärää oikaistaan mahdollisten liikkeeseen laskettujen oman pääoman instrumenttien laimennusvaikutuksella. Osakekohtaista tulosta laskettaessa tuloksena käytetään emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluvaa raportointikauden tulosta. ■ Muut tilinpäätöksen laatimisperiaatteet Muut tilinpäätöksen laatimisperiaatteet esitetään osana liitetietoja, joihin ne liittyvät. ■ Keskeiset arviot ja harkinta Tilinpäätöksen laatiminen edellyttää johdon arvioiden ja oletusten käyttä- mistä ja harkintaan perustuvia ratkaisuja, jotka vaikuttavat varojen ja vel- kojen määriin, ehdollisten varojen ja velkojen esittämiseen tilinpäätöksessä sekä tuottojen ja kulujen määrään. Vaikka arviot ja oletukset perustuvat johdon tämän hetkiseen parhaaseen näkemykseen, on mahdollista, että toteutumat poikkeavat tilinpäätöksessä käytetyistä arvoista. Tilinpää- töksen kannalta keskeisimmät osa-alueet, joihin liittyy johdon arvioita ja harkintaan perustuvia ratkaisuja, esitetään seuraavissa liitetiedoissa:
Konserniyritysten tilinpäätöksiin sisältyvät erät määritetään siinä valuu- tassa, joka on kunkin yrityksen pääasiallisen toimintaympäristön valuutta. Konsernitilinpäätös esitetään euroina, joka on konsernin emoyrityksen toiminta- ja esittämisvaluutta. Ulkomaanvaluutan määräiset liiketapahtumat kirjataan toimintavaluu- tassa käyttäen tapahtumapäivän kurssia. Tilikauden päättyessä avoimina olevat ulkomaanvaluutan määräiset saamiset ja velat muunnetaan toimintavaluutan määräisiksi käyttäen tilinpäätöspäivän kursseja. Venäjän Ruplan arvostuskurssina on käytetty maaliskuusta 2023 lähtien Refinitiivin julkaisemaa EUR/RUB päätöskurssia, joka johdon harkinnan mukaan edustaa parhaiten kunkin raportointikauden päättymispäivän markkinakurssia. Ulkomaanvaluutan määräisistä liiketapahtumista ja monetaaristen erien muuntamisesta syntyneet voitot ja tappiot kirjataan rahoitustuottoihin ja -kuluihin. Valuuttasuojauksesta kerrotaan liitetiedossa 5.6 Rahoitusriskien hallinta. Konserniyritysten, joiden toimintavaluutta on muu kuin euro, tuloslas- kelmat muunnetaan euroiksi käyttäen tilikauden keskikursseja ja taseet käyttäen tilinpäätöspäivän kursseja. Konserniyritysten tuloslaskelmien ja taseiden muuntamisesta eri kursseilla sekä ulkomaisiin yksikköihin teh- tyjen nettosijoitusten muuntamisesta syntyvät muuntoerojen muutokset kirjataan konsernin laajaan tuloslaskelmaan. Kun ulkomaisesta yksiköstä luovutaan joko myymällä tai purkamalla luopumishetkeen mennessä kertyneet muuntoerot kirjataan tuloslaskelmaan osana luopumisesta syntyvää voittoa tai tappiota.
Liiketoiminta ja arvonluonti 2
1. Laatimisperiaatteet ■ Konsernin perustiedot
Tämä on Metsä Board Toimitusjohtajan katsaus Strategia ja taloudelliset tavoitteet
4 6
■ Ilmastonmuutoksen hillintä ja päästöjen vähentäminen
Metsä Board Oyj tytäryrityksineen muodostaa metsäteollisuuskonsernin (”Metsä Board” tai ”konserni”). Metsä Boardin liiketoiminta koostuu taivekartonki-, ensikuitulaineri- ja markkinaselluliiketoiminnoista, joiden taloudellisesta kehityksestä Metsä Board raportoi yhdellä raportointisegmentillä. Konsernin emoyritys on Metsä Board Oyj Emoyrityksen kotipaikka on Helsinki ja sen rekisteröity osoite on Revontulenpuisto 2, 02100 Espoo. Emoyhtiön osakkeet noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. Metsäliitto Osuuskunta omisti vuoden 2023 lopussa 52,0 prosenttia osakkeista, ja näiden osakkeiden tuottama äänivalta oli 68,9 prosenttia. Jäljennös konsernitilinpäätöksestä on saatavissa Internet-osoitteesta www.metsaboard.com tai konsernin emoyrityksen pääkonttorista osoit- teesta Revontulenpuisto 2, 02100 Espoo. Metsä Board Oyj:n hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 7.2.2024 tämän tilinpäätöksen julkistettavaksi. Suomen osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajilla on mahdollisuus hyväksyä tai hylätä tilinpäätös sen julkistamisen jälkeen pidettävässä yhtiökokouksessa.Suomen osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajilla on mahdollisuus hyväksyä tai hylätä tilinpäätös sen julkistamisen jälkeen pidettävässä yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksella on myös mahdollisuus tehdä päätös tilinpäätöksen muuttamisesta. ■ Laatimisperuste Konsernitilinpäätös on laadittu Euroopan unionissa käyttöön hyväksytty- jen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Repor- ting Standards, IFRS) mukaisesti noudattaen 31.12.2023 voimassaolleita standardeja ja tulkintoja. Konsernitilinpäätöksen liitetiedot ovat myös suomalaisten, IFRS-säännöksiä täydentävien kirjanpito- ja yhteisölainsää- dännön vaatimusten mukaiset. Konsernitilinpäätös esitetään miljoonina euroina. Konsernitilinpäätös on laadittu perustuen alkuperäisiin hankintamenoi- hin lukuun ottamatta käypään arvoon kirjattavia rahoitusvaroja ja -velkoja, etuusperusteisiin eläkejärjestelyihin kuuluvia varoja ja velvoitteita sekä osakeperusteisia maksuja, jotka on arvostettu käypään arvoon. ■ Venäjän sotatoimien vaikutukset Venäjän liiketoiminnan lopettamisen seurauksena konserni kirjasi vuonna 2022 0,3 miljoonan euron arvonalentumisen Venäjän toimintojen varoihin. Lisäksi konserni kirjasi 0,7 miljoonaa euron tappion liiketoiminnan muihin kuluihin pääosin liittyen kertyneisiin Venäjän ruplamääräisiin muuntoeroi- hin. Lisätietoja liitetiedoissa: 2.4 Liiketoiminnan kulut, 4.2. Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet, 5.1 Oma pääoma, muuntoerot ja 5.2 Rahoitus- tuotot ja -kulut.
8
Arvonluonti
Metsä Board hillitsee ilmastonmuutosta vähentämällä fossiilisia hiilidiok- sidipäästöjä, minimoimalla tuotteiden ympäristövaikutukset ja varmis- tamalla hiilen sitoutumisen metsiin ja puusta valmistettuihin tuotteisiin. Tavoitteenamme on täysin fossiilittomat tehtaat ja raaka-aineet vuoden 2030 loppuun mennessä. Kaikki tulevat investointimme suunnitellaan lähtökohtaisesti fossiilittomiksi ja mahdollisimman vähäpäästöisiksi. Ilmas- toon liittyvät tavoitteemme vaikuttavat aineellisten käyttöomaisuushyö- dykkeiden taloudellisiin vaikutusaikoihin (liitetieto 4.2) sekä tulevaisuuden rahavirtaennusteiden määrittämiseen liikearvon arvonalentumistestauk- sen yhteydessä (liitetieto 4.1).
Taloudellinen kehitys 10 Avainluvut 12
Hallituksen toimintakertomus
20 72
• Kestävyysraportti • K estävyysraportin varmennusraportti
74 78
Konsernitilinpäätös
Konsernitilinpäätöksen liitetiedot
■ Tilikaudella 2023 sovellettavat standardimuutokset
126 Emoyhtiön tilinpäätös 129 Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot 142 Hallituksen esitys yhtiö kokoukselle jakokelpoisten varojen käytöstä 143 Tilintarkastuskertomus 147 Osakkeet ja osakkeenomistajat 151 Kymmenen vuotta lukuina 152 Verot 153 Tuotantokapasiteetit 155 Tunnuslukujen laskenta periaatteet ja vertailukelpoiset tunnusluvut Hallinnointi – Governance 157 Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä 165 • Metsä Boardin hallitus 168 • Metsä Boardin johtoryhmä 170 Palkitsemisraportti 174 Sijoittajasuhteet ja tietoa sijoittajille
Muutokset IAS 12:aan Tuloverot – yhdestä liiketoimesta aiheutuviin varoihin ja velkoihin liittyvä laskennallinen vero. Muutokset kaventavat alkuperäistä kirjaamista koskevan poikkeuksen soveltamisalaa ja selven- tävät, ettei poikkeus sovellu sellaisiin liiketoimiin, kuten vuokrasopimukset ja käytöstä poistamisesta johtuvat velvoitteet, joista syntyy yhtä suuret ja vastakkaiset väliaikaiset erot. Muutoksilla on vaikutusta esitettäviin liitetie- toihin. Lisätietoja liitetiedossa 6. Tuloverot. Muutokset IAS 12:aan Tuloverot – kansainvälinen verouudistus – Pilari 2:n mallisäännöt. Muutoksilla annetaan helpotus OECD:n (Organization for Economic Cooperation and Development, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) kansainvälisestä verouudistuksesta johtuvien lasken- nallisten verojen kirjanpitokäsittelyyn ja edellytetään uusien liitetietojen esittämistä, joilla pyritään korvaamaan helpotuksesta mahdollisesti aiheutuva informaation menetys. Lisätietoja liitetiedossa 6. Tuloverot. Muilla standardimuutoksilla ei ole olennaista vaikutusta konsernin tilinpäätökseen.
Johdon tekemät harkintaan perustuvat ratkaisut Harkintaan perustuvat ratkaisut, jotka johto on tehnyt tilinpäätöksen laatimisperiaatteita soveltaessaan, ja joilla on eniten vaikutusta konsernitilinpäätök- sessä esitettäviin lukuihin, koskevat seuraavia osa-alueita:
Aihe
Liitetieto
Johdon harkintaan perustuvien ratkaisujen luonne
Käypään arvoon arvostetut rahoitusinstrumentit
4.4 Muut sijoitukset
Pohjolan Voima Oyj:n osakkeisiin sovellettava laadintaperiaate ja arvostusmalli
Arviot ja oletukset Ne oletuksiin ja arvioihin liittyvät keskeiset epävarmuustekijät, jotka aiheuttavat merkittävän riskin varojen ja velkojen kirjanpitoarvojen muuttumisesta olennaisesti seuraavan tilikauden aikana, ovat konsernissa seuraavat:
■ Tulevilla tilikausilla sovellettavat uudet ja muutetut standardit
Muutokset IAS 7:ään Rahavirtalaskelmat ja IFRS 7:ään Rahoitusinstrumen- tit: tilinpäätöksessä esitettävät tiedot - Supplier Finance Arrangements* (sovellettava 1.1.2024 tai sen jälkeen alkavilla tilikausilla). Muutosten tavoitteena on parantaa toimittajarahoitusjärjestelyjen läpinäkyvyyttä ja selventää näiden vaikutuksia rahoitusvelkoihin, rahavirtoihin sekä mak- suvalmiusriskin kokonaismäärään. Muutokset edellyttävät laadullisten ja määrällisten tietojen esittämistä konsernin toimittajarahoitusjärjestelyistä. * = Kyseistä säännöstä ei ole hyväksytty sovellettavaksi EU:ssa 31.12.2023 mennessä. Muilla standardimuutoksilla ei ole olennaista vaikutusta konsernin tilinpäätökseen.
Aihe
Liitetieto
Arvioiden ja oletusten luonne
Eläkevelvoitteet
3.4 Eläkevelvoitteet
Etuusperusteisten eläkevelvoitteiden nykyarvon sekä tilikaudella velvoitteista kuluksi kirjatta- vien erien määrittämiseen perustuvien vakuutusmatemaattisten oletuksien arviot Aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden taloudellista vaikutusaikaa koskevat arviot sekä vuokrasopimusten jatko-optioihin liittyvät arviot
Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet ja vuokrasopimukset
4.2 Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet
Käypään arvoon arvostetut rahoitusinstrumentit
4.3 Muut sijoitukset
Pohjolan Voima Oyj:n arvostuksen keskeisien rahavirtoihin vaikuttavien tekijöiden arviot
Vaihto-omaisuus
4.4 Vaihto-omaisuus
Nettorealisointiarvoon arvostettavien tuotteiden myyntihintojen, valmiiksi saattamisen kustan- nuksien ja myynnin toteuttamisen välttämättömien menojen arviot
Varaukset
4.8 Varaukset
Velvoitteen kustannusten ajankohdan ja määrän arviot
Tuloverot
6. Tuloverot
Verotarkastuksissa syntyvien verovelkojen ja tappioista syntyvien laskennallisten verosaamis- ten ajankohdan ja määrän arviot
Oikeudelliset vastuut
8.1 Ehdolliset velat ja varat sekä sitoumukset
Riita-asioiden ja oikeudenkäyntien velvoitteiden kustannusten ajankohdan ja määrät arviot
78
79
Konsernitilinpäätös | METSÄ BOARD VUOSIKATSAUS 2023
Powered by FlippingBook